CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Middeleeuws licht

Karl Friedrich Schinkel (1781-1841) Middeleeuwse stad aan een rivier.

De middeleeuwen begonnen met de opkomst van het christendom in West-Europa in de 4e eeuw en liepen door tot de periode van de gotische kunst van de 13e tot de 15e eeuw. Het is een tijdperk dat in films, televisie, literatuur en romantische schilderijen wordt voorgesteld als donker en sinister, geteisterd door ziektes die Europa teisterden, met smerige, ongezonde steden en gebouwen.

Dit is te zien in zowel de roman als de film The Name of the Rose, waar de gebouwen grauw en kil zijn. Ook in de serie Game of Thrones – die zich afspeelt in een gefictionaliseerde wereld die sterk gebaseerd is op de middeleeuwen – domineren oorlog, geweld en dood de samenleving.

Zelfs in de dramaserie The Pillars of the Earth werden Romaanse gebouwen gebruikt als voorbeelden van harde, grimmige architectuur. De middeleeuwen zijn altijd gekenmerkt geweest door modderige straten, koude paleizen, ruwe stenen muren en een algemene sfeer van depressie.


Onderzoek door middeleeuwse geleerden in de afgelopen decennia – in combinatie met nieuwe digitale reconstructietechnieken – heeft deze mythes echter aan diggelen geslagen en ons een heel ander beeld gegeven. Dankzij de studie van geschreven bronnen, archeologische bronnen en vooral fysieke objecten en gebouwen begint zich een verrassend kleurrijk panorama af te tekenen.

Bron: https://theconversation.com/challenging-medieval-arts-dark-gloomy-reputation-220803

zie ook: https://www.britannica.com/topic/history-of-Europe/The-idea-of-the-Middle-Ages


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x