CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Er is sinds de Russische inval in Oekraine een ware amusementsindustrie ontstaan van al dan niet zelfbenoemde deskundigen die hun licht laten schijnen over de huidige slagvelden en over de geopolitieke situatie in den brede, in theatertournees, podcasts, boeken en dergelijke. Onder hen de inmiddels landelijk bekende BNR-sterren Arend Jan Boekestein en Rob de Wijk maar nu ook de generaals-buiten-dienst Mart de Kruyf en Peter van Uhm. In het algemeen hierover: Het blijkt lastig de uitkomst van zo’n conflict te voorspellen, maar informatief zijn ze wel al die podcasts enzo. Het stilt de honger naar kennis van zaken een beetje in deze onzekere tijden.

De promotietekst bij “Veldheren”:

“De vrees voor een grotere regionale oorlog in het Midden-Oosten is gegroeid nu het Westen luchtaanvallen uitvoert op Houthi-doelen in Jemen. Volgens experts is iedere dag oorlog winst voor de Houthi’s. Hoe zit dat? En terwijl Oekraïne worstelt met het werven van nieuwe rekruten, ronselt Rusland buitenlands ‘’kanonnenvoer’’ voor de strijd. Dit bespreken generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif, onder leiding van Jos de Groot, in deze aflevering van Veldheren.

Wil je meer Veldheren? Meld je dan aan op vriendvandeshow.nl/Veldheren. Daar beantwoorden Peter en Mart meer luisteraarsvragen.Luister je graag naar Veldheren? Kom dan vooral ook naar onze theatertour:20 jan 24 – Theater De Kring in Roosendaal 23 jan 24 – Deventer Schouwburg in Deventer1 feb 24 – De Skans in Gorredijk3 feb 24 – Theater De Nieuwe Kolk in Assen6 feb 24 – Theater De Meenthe in Steenwijk17 feb 24 – Theater De Kampanje in Den Helder18 feb 24 – Theater Musis in Arnhem 22 feb 24 – Oude Luxor in Rotterdam25 feb 24 – DeLaMar Theater in Amsterdam27 feb 24 – Markant Theater Maashorst in Uden3 maa 24 – Chassé Theater in Breda4 maa 24 – Theater Maaspoort in Venlo 8 maa 24 – Theater Kerkrade 12 apr 24 – Theater De Bond in Oldenzaal28 mei 24 – Theater de Stoep in Spijkenisse.

Verwacht een militair college van Peter en Mart, vragen uit de zaal en bovenal: een inspirerende avond. Kaarten zijn nu te koop via de websites van de theaters of kijk op cortimedia.nl/live! Hopelijk zien we je daar! Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.”

https://podcastluisteren.nl/ep/Veldheren-42-Grotere-oorlog-in-Midden-Oosten-dreigt

Nog meer trek? Zie dan de tekst hieronder over het gesprek met de twee generaals b.d.over hun podcast Veldheren, in de televisieuitzending van ‘Op1’ op 5 mei 2023

“Militairen die weten wat oorlog is, zijn het meest tegen oorlog”

Hoe vier je de vrijheid ten tijde van oorlog op het Europese continent? In de podcast Veldheren gaan generaals buiten dienst Peter van Uhm en Mart de Kruif in gesprek met journalist Jos de Groot over hoe oorlog werkt en hoe het van invloed is op de vrijheid van mensen. Ze schuiven met zijn drieën aan over de speciale 5 mei-uitzending en vertellen wat vrijheid voor hen betekent.

Voor vrijheid moet je blijven vechten en dat doet iedereen op zijn eigen manier. Sommigen kiezen voor het woord, anderen voor de pen, maar oud-generaals Peter van Uhm en Mart de Kruif kozen voor het geweer. In hun podcast Veldheren vertellen ze waarom. “De discussie over vrijheid is het afgelopen jaar totaal veranderd. Militairen die weten wat oorlog is, zijn eigenlijk het meest tegen oorlog”, begint De Kruif. 

“Ze weten wat de consequenties daarvan zijn, maakten het mee en dragen dat ook met zich mee”, gaat de oud-generaal verder. “Maar het kan nog veel erger zijn als je het kwaad maar zijn gang laat gaan en je doet er niks tegen. Die ervaring hebben we gehad in de Tweede Wereldoorlog en die ervaring hebben we nu weer. Een land wordt vernietigd waar we bij staan.”

Had de oorlog voorkomen kunnen worden?

Het draait er volgens De Kruif om of dit conflict voorkomen had kunnen worden. “Vanaf 2014 wisten we al dat dit zou gebeuren. De rapporten lagen stapels hoog en Poetin heeft het zelf aangekondigd. Wat nou als we eerder het gesprek met Poetin waren aangegaan en vooraf hadden verteld wat de consequenties zouden zijn. Dat hebben we niet gedaan.”

En dat is iets wat ons, maar vooral Oekraïne duur is komen te staan. “Of we daar nou gelijk in hebben of niet: de prijs wordt vooral betaald door het Oekraïense volk. Ik vind dat we met zijn alleen in de spiegel moeten kijken en we moeten ons afvragen hoe we dit hadden kunnen voorkomen. We moeten zorgen dat dit voor onze kinderen en kleinkinderen niet nog een keer gebeurd”, besluit De Kruif.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/mt-b3QymGBE?feature=oembed


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x