CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Russische vrouwen in opstand

Door: Daria Boll-Palievskaya/IPS-Journal

Duizenden Russen zijn opgeroepen voor de oorlog in Oekraïne. Maar de ontevredenheid onder vrouwen thuis groeit. Kan het protest gevaarlijk zijn voor Poetin? Vijftien maanden geleden ondertekende Vladimir Poetin een decreet over een gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne. Het exacte aantal gemobiliseerden is onduidelijk en de cijfers lopen sterk uiteen. Maar één ding is zeker: honderdduizenden Russische soldaten zijn sindsdien onafgebroken aan het front in Oekraïne gebleven – zonder vooruitzicht op verlof.

Ondertussen worden de criminelen die voor de oorlog zijn gerekruteerd vrijgelaten na zes maanden deelname aan de zogenaamde ‘speciale militaire operatie’. In hun pogingen om de terugkeer van hun mannen te bewerkstelligen, hebben veel vrouwen van gemobiliseerden zich in augustus 2023 verenigd in het Telegram-kanaal Way Home, dat in december al meer dan 38.000 abonnees had.

Op 7 november probeerden de vrouwen voor het eerst te demonstreren in Moskou. Het stadsbestuur verbood de actie echter onder het mom van ‘beperkingen vanwege de Covid-19 pandemie’. Ze sloten zich daarom aan bij een bijeenkomst van de Communistische Partij ter gelegenheid van de verjaardag van de Oktoberrevolutie, die verrassend genoeg niet verboden werd. Ongeveer 30 vrouwen hielden borden vast met de tekst ‘Geef de kinderen hun vaders terug’. Een activiste vertelde een journalist: ‘We leven in een hel. Ze hebben mensen in slavernij gebracht.’

Het duurde minder dan vijf minuten voordat de demonstratie door de politie uiteen werd gedreven. De vrouwen probeerden vervolgens via sociale netwerken in het hele land protesten te organiseren. Maar de demonstraties werden niet toegestaan.

De propagandamachine zag hen al snel als een bedreiging voor het regime en begon hen systematisch in diskrediet te brengen. De Russische hoofdpropagandist Vladimir Solovjov beweerde dat het Telegram-kanaal Homeward Bound ‘georganiseerd was door buitenlandse inlichtingendiensten’ en het kanaal werd op 30 november gemarkeerd met een ‘nep’ patch. De activisten worden ook rechtstreeks bedreigd door veiligheidstroepen. In verschillende gevallen heeft de politie hen opgezocht om te waarschuwen voor de “ontoelaatbaarheid van extremistische activiteiten”.

Desondanks geven de vrouwen niet op en zijn ze op zoek naar nieuwe vormen van protest. Eind november organiseerden ze een flashmob door stickers op hun auto’s te plakken met opschriften als ‘Breng mijn man terug’ of ‘Ik heb er genoeg van’. De teksten maakten gebruik van de letters van het Latijnse alfabet Z en V, die in Rusland symbool staan voor oorlog en gebruikt worden door oorlogspatriotten. Begin december publiceerden de activisten een video waarin ze een manifest voorlazen waarin ze eisten dat hun echtgenoten, broers, zonen en vaders zich zouden terugtrekken uit het oorlogsgebied. Ze droegen witte hoofddoeken. De beheerders van het kanaal Way Home blijven anoniem. De deelnemers aan de Way Home-beweging wachtten met spanning op de jaarlijkse persconferentie van Poetin op 14 december en stuurden hem massa’s vragen. Sommige werden zelfs op een groot scherm uitgezonden: ‘wanneer worden de gemobiliseerde mensen vrijgelaten? Waarom moeten 300.000 mensen opdraaien voor de totale mobilisatie van  het hele land?

Poetin negeerde ze echter. Op de vraag of er een nieuwe mobilisatie zou komen, zei hij: “waarom hebben we een mobilisatie nodig? Dat is op dit moment niet nodig. In gewone taal: er komt geen rotatie. Een van de supporters van de vrouwen in hun strijd is Olga Zukanova, hoofd van de Raad van Vrouwen en Moeders. Zij betwijfelt echter of de vrouwen van de gemobiliseerde mannen een echte politieke beweging kunnen worden. Omdat ze ‘volledig apolitiek’ zijn. Het is ook onduidelijk hoeveel vrouwen er zijn, waar ze wonen en of de volgers van haar Telegramkanaal daadwerkelijk haar eisen delen. De beheerders van het kanaal Way Home blijven anoniem. ‘Als je een veer te ver uitrekt, kan hij springen’. Veel liberale oppositieleden hebben kritiek op de coördinatoren van Way Home. Door op te roepen tot roulatie aan het front, stemden ze er impliciet mee in dat anderen in plaats van hun mannen naar de oorlog werden gestuurd. En dit is precies het zwakke punt van hun protest – op deze manier kunnen ze nauwelijks sympathisanten winnen in de Russische samenleving. Oppositiepoliticus en YouTube-blogger Maxim Kaz daarentegen noemt de positie van de moeders en echtgenotes van de gemobiliseerden

YouTube-blogger Maxim Kaz daarentegen noemt de positie van de moeders en echtgenotes van de gemobiliseerden ‘onberispelijk’. Ze hebben gelijk, zegt hij, want er is geen rechtvaardiging voor de oorlog waar hun geliefden naartoe zijn gestuurd. De onvrede onder de vrouwen van de gemobiliseerden is ongetwijfeld een van de belangrijkste kwesties in de komende campagne voor de presidentsverkiezingen. Het Kremlin vreest mogelijke massaprotesten. Hun voorbeeld zou een precedent kunnen scheppen. Zo werd in Novosibirsk één bijeenkomst van de Way Home-beweging toegestaan, niet op straat maar in een cultureel centrum. Er was meer politie dan deelnemers, van wie de identiteitspapieren en posters bij de ingang werden gecontroleerd. Volgens de exilenkrant Vyorstka heeft de presidentiële regering regionale functionarissen opgedragen om “protesten van familieleden van gemobiliseerden met geld in de kiem te smoren”. De protesten mogen niet uitgroeien tot een landelijke strijd.

Maxim Kaz vergeleek de protesterende vrouwen zelfs met de moeders van de Plaza de Mayo in Argentinië, die tijdens de militaire dictatuur (1976 tot 1983) naar hun vermiste kinderen zochten. Hun protest was een van de factoren die uiteindelijk de junta ten val brachten. Ook zij waren apolitieke huisvrouwen. Hun symbool was ook een witte hoofddoek. En de rol van symboliek in de politiek mag niet onderschat worden, zegt politicologe Ekaterina Schulmann. De vrouwen met de witte hoofddoek konden het regime in Rusland niet omverwerpen. Maar ze brengen het wel in grote problemen door te eisen waar ze recht op hebben, zegt Schulmann.

We zullen pas toegeven als onze mannen veilig thuis zijn,’ waarschuwen de coördinatoren van de beweging in hun manifest. Olga Zukanova geeft ook niet op: “de vrouwen moeten zich verenigen, hun stem laten horen op federaal niveau en een oplossing eisen van de president. Als zij hun mannen terugkrijgen, zullen anderen hetzelfde eisen.

Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

bron: http://tinyurl.com/2zt4b7bn

Foto: https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/11/22/7377489/


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x