CONTACT

info@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Compassie met gekkigheidDe Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychiatrische aandoening. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert neemt de kijker mee aan boord en laat deze kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit. Een warm portret van zowel de vaste bezoekers van de boot als de medewerkers, die op de Adamant samen allerlei activiteiten ondernemen zoals koken, tekenen en praten over voetbal. Door Philiberts observerende stijl leert de kijker de patiënten én de toegewijde medewerkers steeds beter kennen. 

Sur l’Adamant won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer, de belangrijkste prijs. De regisseur liet tijdens de uitreiking weten diep geraakt te zijn door de beslissing van de jury: “Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien. Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt.”

De trailer

trailer: https://youtu.be/oXXcAeKiAXw?si=av-ZfdHuWfSQsmHe

“Een zachtaardig portret” ★★★★ Trouw

“Poëtisch met geduldig oog en oor” ★★★★ VPRO Cinema

“Een ‘narrenschip’ midden in de stad” ★★★★ NRC

“Warme film die drijft op menselijkheid” ★★★★ De Morgen

“Als één documentaire de Gouden Beer verdiende was het deze wel” ★★★★ Cinemagazine

https://picl.nl/films/sur-ladamant/


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x