CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Beeld: Globsec.org

(Uit The Conversation, door: Jonathan Este.) In zijn nieuwjaarstoespraak deze week was Volodymyr Zelensky karakteristiek optimistisch over de vooruitzichten van zijn land nu de oorlog volgende maand zijn tweede verjaardag nadert en het Oekraïense volk verkeert in wat velen van ons op het noordelijk halfrond – zelfs zonder oorlog – beschouwen als de somberste maanden van de winter.

Na enkele van de ergste luchtaanvallen van de oorlog tot nu toe in de afgelopen weken, herinnerde Zelensky zijn luisteraars eraan dat ze dit allemaal al eerder hadden gezien vorig jaar – en het onder ogen hebben gezien. De kou, het donker, tekorten aan stroom en voedsel. Onzekerheid. Hij zei: “Oekraïners zullen elk energietekort aankunnen omdat ze geen tekort hebben aan veerkracht en moed. We zijn niet weggedoken in de duisternis. De duisternis heeft ons niet overspoeld. We hebben de duisternis verslagen.”

Hij nam de tijd om het Oekraïense volk te bedanken en sprak over de eenheid van het land tegenover de existentiële dreiging. Maar er was ook een vleugje Shakespeare’s Henry V Agincourt toespraak met een oppervlakkig gecodeerde boodschap aan de naar schatting 600.000 Oekraïense mannen in de vechtleeftijd “die nu in bed liggen” – die in andere Europese landen wonen – in plaats van terug te keren naar huis om samen met hun heldhaftige landgenoten te vechten: “Ik weet dat ik me op een dag zal moeten afvragen: wie ben ik? Om een keuze te maken over wie ik wil zijn. Een slachtoffer of een winnaar? Een vluchteling of een burger?”

Hier staat de nieuwsjaarstoespraak van president Zelensky:

lees verder op The Conversation: http://tinyurl.com/4ueuv3u6

Hier een artikel uit The New York Times dat wij als cadeau van de NYT aan onze lezers mogen aanbieden:

https://www.nytimes.com/2023/12/31/world/europe/russia-ukraine-kharkiv-airstrikes.html?smid=url-share


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x