CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Poetin rijdt paard met ontbloot bovenlijf tijdens vakantie in Tuva, 2009.

De blinde vlek als achilleshiel

Poetin rijdt paard met ontbloot bovenlijf tijdens vakantie in Tuva, 2009.
https://www.rferl.org/a/putin/2266926.html

Overschatten we Rusland of onderschatten we het? Dat is een beetje de teneur in alle beschouwende stukkken die The Soul of Europe ziet langs komen over internationale machtspolitiek en de oorlog in Oekraïne.

American Purpose brengt een stuk van Frederick Starr dat wijsheid tracht te vinden in de klassieke geschiedenis.

Zolang de Republiek bestaat is er een collectief leiderschap waarvan de leden elkaar nog een beetje bij de les houden maar zodra dat verandert in een keizerrijk, in een imperium, gaat het vroeger of later fout. Kwestie de onvermijdelijke blinde vlekken. Poetin bestuurt Rusland als zijn imperium, betoogt Frederick Starr in dit stuk dat verscheen op de site van American Purpose. Net als Napoleon, Hitler en Mussolini Ceaucescu die aan hun einde werden geholpen door politieke tegenstanders. Behalve Stalin, Franco en Salazar en Mugabe. Maar toen die stierven, was het direct over met hun bewind. Ik vergeet Noord-Korea, een raadselachtig land waarin de onderdrukte bevolking honger lijdt.

Starr:

“Vladimir Poetin heeft al zijn binnenlandse tegenstanders, echte of ingebeelde, op een zijspoor gezet of vernietigd en omringt zich nu met Romano-Byzantijnse pracht en praal. De theatrale burgerfeesten, processies van eerbiedwaardige prelaten, beeldencultus, gênante vroomheidsvertoningen, eindeloze kransleggingen en gechoreografeerde intochten door zalen met soldaten in de houding – alles gaat rechtstreeks terug op het tsarisme, het Byzantijnse Constantinopel en uiteindelijk het keizerlijke Rome. Poetin beschouwt zichzelf als de nieuwe “tsaar” van Rusland, de gerussificeerde vorm van het Latijnse “Caesar”.

Maar naast alle parallelle heldendaden biedt de Romeinse geschiedenis ook diepgaande lessen voor de wereld van vandaag. Alle stichters van Amerika zagen de Romeinse Republiek als het beste model voor hun eigen grondwet. Napoleon, Mussolini en Hitler daarentegen vonden in het keizerlijke Rome een prachtig model voor hun eigen grootsheid. Het is waar dat sommige oude kroniekschrijvers van Rome, waaronder de gevierde Livy, bepaalde politici zo bewonderden dat ze alleen hun goede kanten zagen en de problemen en mislukkingen negeerden. Maar er waren anderen, met name de pessimistische Sallust, die niet alleen onomwonden schreven over de pijnlijke kwesties in de geschiedenis, maar ook diep ingingen op hun oorzaken en gevolgen.

Is het waarschijnlijk dat Poetin in de geschiedenis van Rome zal duiken om inzicht te krijgen in zijn eigen situatie? Helaas voor Rusland is Poetin geen lezer en houdt hij zich liever bezig met exhibitionistische atletische activiteiten, zit hij plechtige ceremonies voor of geeft hij avunculaire obiter dicta. Maar als hij het Romeinse verleden zou bestuderen, zou hij zich misschien realiseren dat dat model meer dan een paar huiveringwekkende vooruitzichten biedt die hij op eigen risico zal negeren.”

Lees verder het hele stuk op de site van American Purpose:

https://www.americanpurpose.com/articles/some-lessons-for-putin-from-ancient-rome/

(


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x