CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Makreel uit IJmuiden

Sinds de nieuwe ‘zeesluis IJmuiden’ open is (januari 2022, in de Coronapandemie) kan ik in een uur op mijn elektrische fiets over de sluis naar IJmuiden, naar de Halkade, vis kopen bij de viszaak die reclame maakt met ‘vis rechtstreeks van de afslag’ en weer terug. Het is leuk om te kijken naar die enorme schepen die zich de sluis in manoeuvreren met behulp van loodsboten en ‘vletterlieden’ die de schepen vast- en losmaken.

IJmuiden is in vergelijking met de andere Nederlandse badplaatsen vast de lelijkste, maar het heeft wel karakter. De reclameslogan van IJmuiden is ‘rauw aan zee’ . Mijn associatie is dan rauwe zeebonken en ja, vis.

In Nederland is verse makreel lang niet zo populair als zalm of kabeljauw, maar op de barbecue of in de grillpan wordt dit vette visje heerlijk. Bovendien is het gezond en niet duur, wat wil je nog meer.

Ik hou van goed gekruid en maak graag een licht aangepaste versie van een recept uit ’Het FISHES kookboek’ van Bart van Olphen & Tom Kime.

GEGRILDE MAKREEL MET CITROEN EN LAURIER

Ingrediënten

6 laurierblaadjes, liefst vers

4 kardemompeulen

2 theelepels grof zout, peper uit de molen

2 tenen knoflook

 2 kleine gedroogde chilipepers

1 theelepel gemalen piment

¼ theelepel nootmuskaat

¼ theelepel cayennepeper

2 eetlepels olijfolie

4 schoongemaakte makrelen (1 per persoon)

2 citroenen

4-8 takjes platte peterselie

Hak de laurierblaadjes grof en doe ze met 2 theelepels zout en de kardemompeulen in een vijzel. Stamp en wrijf alles fijn, tot je de laurier goed ruikt. Als je verse laurier hebt gebruikt, wordt het zout groen. Zeef dit laurierzout en gooi de harde stukjes weg.

Wrijf nu de knoflook met de gedroogde chilipepers en alle specerijen fijn in de vijzel. Meng het laurierzout en de olijfolie erdoor. Als je niet van pittig houdt, kun je een pepertje weglaten natuurlijk.
Je hebt nu een kruidenpasta.

Smeer de vissen van binnen en van buiten in met deze pasta. Snij 1 citroen in 4 partjes en snij deze partjes in dunne driehoekige plakjes. Hak de peterselie grof, meng het met de driehoekige plakjes citroen, maal er nog wat peper over en stop het mengsel in de buik van de vissen.

Leg de vissen 3 tot 4 minuten per kant op de barbecue of in de grillpan en rooster ze goudbruin en knapperig. Niet te lang roosteren, dan wordt de makreel te droog.

Dien ze op met een plakje citroen, en geef er salade en lekker brood bij.


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x