CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

verZet tegen de Z

IRKUTSK, Rusland – In de dagen direct na de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne in februari 2022 verscheen er een pro-oorlog spandoek met daarop prominent de Latijnse letter Z op de zuilengalerij van het theater in het centrum van deze Siberische stad.

Het was slechts een van de vele duizenden soortgelijke jingoïstische borden met het nieuwe symbool van het Kremlin om steun voor de oorlog en het beleid van president Vladimir Poetin te betuigen, die lokale besturen in die tijd tevoorschijn haalden.

Critici van het vaak agressief gebruikte Z-symbool zien het als een fascistisch symbool van door de staat opgelegde loyaliteit en militarisering, en noemen het spottend een “Zwastika”.

Maandenlang wapperde de vlag van Irkoetsk in de wind. Maar in mei meldden lokale media dat vertegenwoordigers van de theatergemeenschap van de stad in stilte twee verzoeken hadden gestuurd naar de gemeentelijke autoriteiten om het te verwijderen. Volgens hun brieven was het spandoek meer dan eens aangevallen door vandalen die uitgeholde eieren gooiden gevuld met een vlekkend groen ontsmettingsmiddel genaamd zelyonka, waardoor de historische structuur zou zijn beschadigd.

Het kantoor van de burgemeester negeerde de oproepen, maar Vadim Palko, die een lokaal nieuwskanaal op Telegram beheert met de naam Irkutsk Blog, startte een publieke campagne waarin hij eiste dat het enorme spandoek zou worden verwijderd, wat al snel 440 aanhangers opleverde. Eind vorige maand stuurde locoburgemeester Tatyana Makarycheva een antwoord waarin ze de verzoeken afwees met het argument dat het spandoek “het moederland, de mensen en onze tradities verdedigt”. Ze waarschuwde ook dat “negatieve uitspraken” over het Z-symbool vervolgd zouden kunnen worden op grond van wetgeving die het “in diskrediet brengen van de strijdkrachten” strafbaar stelt.

Maar de strijd om de Z-banner uit het theater te verwijderen “is nog niet voorbij”, vertelde Palko aan RFE/RL’s Siberia.Realities. “Volgens ons plan bereiden we nu nieuwe brieven voor aan het openbaar ministerie.”

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty (https://www.rferl.org/a/russia-war-z-symbol-resistance-legal-actions-vandalism/32713146.html?ltflags=mailer)


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x