CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Asielzoekerskind verkent Kabinet Wilders

Verkenner in de kabinetsformatie van (waarschijnlijk) het kabinet ‘Wilders 1’, Ronald Plasterk, noemt zichzelf ‘een asielzoekerskind’ (in het Brabants Dagblad, zie tinyurl helemaal onder aan dit stuk). Plasterk is vandaag begonnen aan het ‘verkennen’ van de mogelijkheid van een kabinet onder leiding van Geert Wilders (PVV).

Plasterk (PvdA) is minister geweest. Hij is columnist bij het dagblad De Telegraaf, een krant die als ‘rechts’, behoudend bekend staat en die meer dan de dagbladen NRC, Trouw en de Volkskrant, lezers bereikt onder laagopgeleiden, onder de praktische beroepsbeoefenaren die eveneens overwegend behoudend denken.

Ronald Plasterk’s ouders werden geboren in Berlijn en vluchtten als kind met hun ouders voor de Jodenvervolging. Geert Wilders staat er om bekend dat hij ‘pro-Israel’ is. Wilders is getrouwd met een Hongaarse vrouw.

Daarmee heeft waarschijnlijk het wereldbeeld van zowel Plasterk als Wilders een Europese dimensie.

Daarom wil The Soul of Europe ( https://www.thesoulofeurope.com/over/ ) de verkenner Plasterk en partijleider Wilders deze overweging meegeven: (lees onder de foto verder.) Het is in essentie een verdediging van het idee van de Open Samenleving dat een Europees Idee is.

Europa wordt bedreigd. En het zal pas echt een vuist tegen geopolitieke uitdagingen kunnen maken als het volk van Europa zich bewust wordt van zijn Europese identiteit en vanuit dat besef zijn politieke instituties inricht, zijn leiders kiest en zijn belangen formuleert.

Identiteit is een gevoel en politieke belangen zijn daarvan een rationele afgeleide. Als Europa een ‘familie’ is dan heb je die niet gekozen maar het zijn onze verwanten die we tegenover de buitenwacht niet zullen afvallen. Uit dat gevoel ontspruit de ratio van het geopolitieke handelen. Niet anders om.

De ‘ziel van Europa’, is onze ‘common ground’; datgene dat wij met elkaar gemeen hebben. Deze culturele gemeenschap omvat onze historische en etnografische diversiteit. Dit omspansel is wezenlijk voor onze toekomst. Zonder dat zal Europa ten onder gaan aan onderlinge twisten.

Eensgezindheid is eens temeer belangrijk omdat Europa wordt aangevallen (in Oekraine) vanwege zijn waarden. Door Poetin’s Rusland. En het wordt ondermijnd door andere vijandige mogendheden zoals Xi’s China. Ze benijden en tegelijk haten ze onze Europese manier van leven: De levenswijze van de open samenleving. Ruimdenkend en gezamenlijk strevend naar menswaardigheid. Ze proberen ons vertrouwen in onze samenleving en onze instellingen te ondermijnen. Daarom moeten we de ziel van Europa verdedigen.

Wat Europa zo de moeite waard maakt om in te leven en hoe we haar kunnen verdedigen, op die vragen zoeken wij antwoorden en daarom vragen wij u uw stem te verheffen door deel te nemen aan het gesprek op dit platform. We mogen dit niet aan alleen maar onze politieke elites toevertrouwen. Daarvoor staat te veel op het spel. Het debat moet populariseren en zich verbreden naar de totale bevolking wil de Europese beschaving de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden. Het voortbestaan van Europa is niet vanzelfsprekend meer.

Eeuwenlang heeft Europa in de wereld de lakens uitgedeeld en de menselijke beschaving herschapen naar Europa’s evenbeeld. Geen continent is hier aan ontkomen. Europa koloniseerde de wereld cultureel, politiek, economisch. De wereld werd steeds Europeser. De kosmopolitische wereld ademt nog Europese allure maar dat is bezig te veranderen. Het Europese hoogtij is voorbij. De andere beschavingen zijn nu in opmars en voor hen is de Europese zienswijze niet per se de juiste, het goede. Dat individuele vrijheid niet te evenaren creativiteit ontketent die onoverwinnelijk maakt, is in de rest van de wereld niet vanzelfsprekend.

Kritisch denkend op zoek naar een nieuw pan-Europees verhaal vanuit een dieper besef van saamhorigheid en een gedeeld beschavingsideaal zonder een politiek programma maar vanuit een open grondhouding. Met de pen als wapen.

Europa dreigt overlopen te worden. Het krijgt een koekje van eigen deeg. Onderwerping begint met ondermijning. Agitatie wordt voorafgegaan door propaganda. Het gebeurt niet alleen door geweld met militaire middelen maar onze tegenstanders gebruiken de vruchten van onze wetenschap en technologie ook om hun andere maatschappijmodel, hun waarden en normen, wetten en instituties, tradities en rituelen in onze cultuur te doen postvatten. Vaak heimelijk. Zij zetten onze wapens tegen ons in.

Tegen deze pogingen Europa te onderwerpen moeten we ons te weer stellen. Want Europa is ons dierbaar. Maar ons moderne kosmopolitisme heeft ons kwetsbaar gemaakt. De poorten van de ‘open samenleving’ die ons dierbaar is, staan wijd open voor andersdenkenden. Je kunt de open samenleving niet verdedigen door de poorten dicht te gooien want dat is precies wat onze tegenstanders beogen: Een einde aan de Open Samenleving met zijn grondrechten en burgerlijke vrijheid.
Onze openheid maakt ons kwetsbaar voor wie onze stijl van leven verwerpt. De Oorlog in Oekraine is evenzeer een cultuuroorlog tegen het Westen en specifiek tegen Europa. Zij zal niet stoppen met de volledige annexatie van Oekraine.

Wij kunnen alleen maar hopen dat elk paard van Troje dat wij binnenlaten zal veranderen in een medestander omdat de verleidingen van de open samenleving onweerstaanbaar zijn. Maar enige zekerheid daaromtrent hebben wij niet en dus is het raadzaam ons te wapenen met cultureel zelfbewustzijn. Daarbij moeten we niet trappen in de val van de zelfgenoegzaamheid. We mogen ons niet behaaglijk wentelen in ons eigen gelijk. We willen kritisch denkend op zoek naar een nieuw pan-Europees verhaal vanuit een dieper besef van saamhorigheid en een gedeeld beschavingsideaal zonder een politiek programma maar vanuit een open grondhouding. Met de pen als wapen in de aanslag maar de vizier altijd open. Te wapen! Pax Europea: Unitum humanitatis!

https://tinyurl.com/3uwfvdw5

https://nos.nl/l/2499607


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fred
6 maanden geleden

Interessant is de vraag of Oekraine (natie, staat of volk?) deel uit maakt van onze Europese identiteit. We hebben het dan ook over Krim, Donetsk en Loehansk. De meerderheid is hier Russisch en van een massale identificatie met Europa is volgens mij hier weinig sprake. Ook als je kijkt naar de lange en complexe geschiedenis van de gehele Oekraine zie je veel verbindingen met het oude Rusland en de USSR. Dat de afgelopen decennia een deel van de Oekraine gekozen heeft voor ontwikkeling binnen de EU is duidelijk. Maar dat hiermee de Oekraine dus een onderdeel is van de Europese identiteit gaat mij te ver. Er zijn ook andere landen die recent zijn toegetreden tot de EU of kandidaat zijn, waarbij ik dezelfde vraag stel; bijvoorbeeld Polen, Hongarije, Slowakije, Georgie, Moldavie, Albanie, Turkije. Vanuit een geo-politieke machtspolitiek zal ik alle genoemde landen binnen de EU willen betrekken (het gaat hier om goed begrepen gedeelde belangen), maar aan de bevolking in Nederland uitleggen dat wij een Europese identiteit met de genoemde landen delen lijkt mij heel veel bruggen te ver.

Fred Kaandorp
Antwoord aan  Erwin
6 maanden geleden

Het beantwoorden van deze vraag laat ik graag over aan historici. Dit is een academische exercitie met vele denkrichtingen en opvattingen die eindeloos over elkaar heen rollen. Politiek, economische en militaire machtsvorming in de vorm van een zo groot mogelijk machtsblok van Europese staten lijkt mij een veel relevantere discussie. En laten we voor alle andere onderwerpen zo veel mogelijk vertrouwen op onze nationale parlementen (en nationale identiteiten). Dit is volgens mij ook een belangrijke boodschap die we uit de laatste verkiezingsuitslag in Nederland kunnen leren.

admin
Beheerder
Antwoord aan  Fred Kaandorp
6 maanden geleden

Dat het een louter academische exercitie is, bestrijd ik: veel Russische historici en schrijvers zoals Solzjenitsyn (De Goelag Archipel) beschouwen zich als verdedigers van de Russische Ziel, de ‘volksziel’, waarvan het bestaan kennelijk vaststaat maar waarvan geen enkele sluitende rationele definitie valt te geven. Ook ‘The American Soul’ is een veel bezongen begrip. Neem bijvoorbeeld het liedje American Soul van U2, songs van Bruce Springsteen, Dolly Parton, noem maar op. Evenzo is er op zijn minst een Europese Ziel denkbaar die voor mensen belichaamd kan worden door wezenskenmerken van Europa. Zoals dat Europa het meest verstedelijkte van alle continenten is, zonder woestijn of oerwoud zoals Eurazie, Afrika, Amerika en Australie.
Dat misschien grote groepen geen enkele identificatie hebben met zo’n Europese Ziel is ongetwijfeld waar maar die ‘vanzelfsprekende nationale identificatie met eigen land, taal en tradities is ook van recente datum en doelbewust geconstrueerd door een politieke elite, de landsregering. Wordt vervolgd! 🙂

Fred Kaandorp
6 maanden geleden

‘Europese Identiteit’ of ‘Nationale Identiteit’ zijn allebei constructen. Er zijn duidelijke belangen en groeperingen die zich identificeren met de ene of de andere Identiteit. Om een aantal redenen gaat de “Europese Identiteit’ mij steeds meer tegenstaan. Ten eerste omdat als je voor Europa (?) bent ook een cluster van andere opvattingen geacht wordt te steunen die je met name bij sociaal-liberale partijen als PvdA-GroenLinks, D66 en Volt ziet. Ook wordt op steeds meer terreinen besluitvorming verplaatst van nationale parlementen naar internationale instituties (w.o. EU). Zo wordt bijvoorbeeld op thema’s als het stikstofbeleid en migratie steeds verwezen naar internationale verdragen en richtlijnen die andere beleidskeuzes op nationale politiek niveau onmogelijk zou maken. Dit is een construct waartegen m.i. steeds meer mensen tegen in opstand komen.

Erwin Van den Brink
Beheerder
Antwoord aan  Fred Kaandorp
6 maanden geleden

Dat is nu juist het hele eieren eten: Als het je tegenstaat dat, zodra je iets voor Europa voelt, je wordt ingepalmd door een bepaald soort voorgekookt deugdenken, dan moet je juist Europeser gaan denken: Nederlandse Eurofederalisten denken niet kosmopolitisch maar juist provincialistisch, bekrompen (al vinden ze zelf van niet.) Europa is niet a priori links of rechts. Maar ook ik ben behept met opvattingen – over Europa. In mijn ideale wereld belichaamt Europa wat Karl Popper ‘De Open Samenleving’ heeft genoemd en die wordt bedreigt door ‘zijn vijanden’ te weten de totalitaire systemen, zowel linkse als rechtse.

6
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x