CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Een bepaald levensmodel

De Europese Unie wordt op de hielen gezeten door de Russische gebiedsuitbreiding door onder meer de veroveringsoorlog die Rusland voert in Oekraïne. Daarom moet de Europese Unie snel oostwaarts uitbreiden, naar Oekraïne, de Kaukasus (Georgië) en de westelijke Balkan. Zo lees ik in dit stuk op Politico.

“Dit is nu het moment om doortastend te zijn en onze aanpak van de uitbreiding te veranderen – om de zes landen van de Westelijke Balkan, stuk voor stuk, en Oekraïne en Moldavië, duidelijk in onze familie op te nemen,” vertelde de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg aan POLITICO.”Uitbreiding is geen bureaucratische onderneming … Het gaat om het exporteren en beschermen van een bepaald levensmodel van vrije, open Westerse democratieën.”

Een bepaald levensmodel van vrije open westerse democratieën. Ik heb er wel wat associaties bij die ik ontleend aan Karl Poppers’ ‘De open samenleving en zijn vijanden’, maar ik zoek eigenlijk een diepere drijfveer die ons als Europese burgers samenbrengt, een bezieling van het idee dat wij hebben over Europa als ons thuisland, ons vaderland. Dat is volgens mij hetgeen waar Europese denkers zoals Stefan Zweig naar op zoek waren: De ziel van Europa.


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x