CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Russisch imperium sterft in nihilisme

Gelezen op de site van IPS, de Friedrich Ebert Stiftung: Stuk van de Russische politicoloog/socioloog en opinieonderzoeker Greg Yudin. Poetins Rusland mist elke geopolitieke aantrekkelijkheid. Het maatschappijmodel heeft niets te bieden en daarom is het aangewezen op verovering en handhaaft het zich met terreur. Dat maakt Poetins wereldrijk fragiel.

“De oorlog (door Rusland in Oekraine, EvdB) wordt gesteund door de ouderen, door de ouderen die een wereld willen die de Russische elites voorstellen. De perceptie van de oorlog en van de situatie verschilt sterk van generatie op generatie.

De tweede kloof is de inkomenskloof. Dit is niet alleen de oorlog van de ouderen, maar ook die van de rijken. Eigenlijk is het een oorlog van de mensen die er niet in zullen sterven. De ouderen zijn voor totale mobilisatie, maar ze gaan niet naar deze oorlog, ze sturen hun kinderen. En hetzelfde geldt voor inkomen. De rijken gaan niet dood. Ze sturen gewoon de armen. Deze verdeeldheid zorgt voor veel spanningen. Op dit moment worden deze spanningen onderdrukt door de oorlog, maar ze bestaan zeker.”

Hoe fragiel is het Russische Rijk met deze verschillen in gedachten?

“Het is zeker een stervend rijk. Dat kun je zien omdat het eigenlijk niets te bieden heeft aan de gebieden die het wil controleren. Het enige wat het te bieden heeft is het idee om de Sovjet-Unie terug te brengen, wat eigenlijk een fantasie is. Er zijn geen beschavingsprojecten. Dat maakt het totaal onaantrekkelijk voor de Oekraïners en voor andere landen. En daarom geloven ze alleen in geweld. Als ze niet met ons mee willen doen, dwingen we ze gewoon, in plaats van ze iets aan te bieden. En in die zin is het een erg kwetsbaar rijk. Het is min of meer duidelijk dat de manier waarop het imperium moet eindigen niet noodzakelijkerwijs is door het op te heffen, maar door het imperiale idee te doden en Rusland om te vormen tot een republiek. Dat is wat er in Duitsland is gebeurd, dat is wat er in Frankrijk is gebeurd. Dat is de gebruikelijke manier om het imperiale idee te overwinnen.”

https://www.ips-journal.eu/interviews/nobody-in-russia-believes-that-he-or-she-can-influence-any-events-6885/


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x