CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Salamitaktiek en rode lijnen

Interessante uiteenzetting van Lawrence Freedman, emeritus hoogleraar Oorlogsstudies aan Kings College London. Hij legt uit hoe Rusland zich strategisch volledig heeft vast gemanoeuvreerd in Oekraïne. Met een goede salamitaktiek verover je de vijand stukje bij beetje maar wel met zulke kleine beetjes dat hij het gevaar niet in de gaten heeft totdat te laat is. Helaas voor Rusland werd het Westen ‘voortijdig wakker’.

Rusland steekt veel werk in het framen van geannexeerde gebieden als ‘Russisch’. (Russificatie is een eeuwenoude koloniale methode van Rusland om zijn invloedssfeer uit te breiden.) Het verzet en protest tegen de inname van de Krim en de Donbass was zo gering dat Rusland zijn kans schoon zag. En toen kwamen de NAVO en de EU in beweging. Hoe het nu verder zal aflopen, weet Freedman ook niet. Maar hij legt mooi uit hoe het Russische militaire denken wortelt in de oude Sovjetdoctrine en dus al decennia volkomen stilstaat. Ik denk als gevolg van het ontbreken van een open debatcultuur.

Enkele citaten: Het idee (salamitaktiek, red.) werd eind jaren 1940 geïntroduceerd door de Hongaarse communistische leider Matyos Rakosi toen hij opschepte over zijn strategie om de macht te grijpen. De eerste stap was om een ‘antifascistische’ regering te vormen die alle rechtse partijen zou uitsluiten. Geleidelijk aan zou elk lid van deze coalitie onaanvaardbaar worden bevonden en dus zouden ze één voor één worden verwijderd, “door ze af te snijden als plakjes salami”, aldus Rakosi, totdat alleen het “eindstuk” van de Communistische Partij overbleef. Slechts op één gebied begonnen de communisten meteen met de hele worst – de controle over het Ministerie van Binnenlandse Zaken met de geheime politie. Vanaf de eerste dag van haar bestaan hadden de communisten dit volledig in handen.

Rakosi: “Onze partij eiste de leiding op en tolereerde geen enkel respect voor coalitieverhoudingen.’
Met die macht in handen was het mogelijk om elders op te treden zonder het soort alarm te veroorzaken dat een tegenreactie zou veroorzaken.”


Freedman, even verderop over de rode lijnen: “Het is nu de Russische afschrikking die aan geloofwaardigheid inboet nu ze steeds verder verrast worden door een reeks Oekraïense stappen waarop ze weinig antwoorden hebben. In een recent artikel in de Washington Post staat dat de regering Biden zich minder zorgen maakt over de rode lijnen van Rusland omdat Poetin “zijn beloften om het Westen te straffen voor het leveren van wapens aan Oekraïne niet is nagekomen. Naarmate zijn gebluf duidelijk werd, wonnen de Westerse leiders aan vertrouwen. Natuurlijk brengt dit vertrouwen zijn eigen risico’s met zich mee als Poetin op een dag besluit dat hij niet meer durft te bluffen, maar voorlopig is het de Russische salami die wordt gesneden op manieren die hem gefrustreerd en gedwarsboomd achterlaten.”

Lees het hele stuk hier: https://samf.substack.com/p/salami-slicing-boiled-frogs-and-russian


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x