CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Inflatiespook

“De omstandigheden hebben hier een rampzalige wending genomen,” schreef de Berlijnse Betty Scholem in een brief van 15 oktober 1923 aan haar zoon. “Deze brief kostte 15 miljoen mark om te versturen, voegde ze eraan toe, en vanaf overmorgen zal dat 30 miljoen zijn. Zij en haar man schatten hun uitgaven in de miljarden terwijl het maandelijkse inflatiepercentage de 30.000 procent naderde.

Scholem en haar mede-Duitsers worstelden om te begrijpen wat er met hen gebeurde en waarom. Te midden van de chaos begonnen ze te twijfelen aan het vermogen van de staat en de samenleving om te overleven. “Het lijkt onvermijdelijk dat we de Rijn en het Ruhrgebied zullen verliezen,” voorspelde Scholem, “dat Beieren zich zal afscheiden, en dat Duitsland opnieuw uiteen zal vallen in minuscule staatjes.” Revolutie leek ook waarschijnlijk – minder dan vijf jaar na de laatste.

https://tinyurl.com/kmtkcs4m


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x