CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Permacrisis

(Uit: Professional Engineering.)

Zeggen dat we de afgelopen jaren ongekende tijden hebben meegemaakt, is een beetje een understatement.

Vóór 2019 was de grootste uitdaging voor bedrijven hoe ze de Brexit-storm en de gevolgen van een vertrek uit de EU moesten doorstaan. Later werd die storm verder aangewakkerd door een wereldwijde pandemie die enorme beroering en onzekerheid met zich meebracht en, meer recent, door de inflatie met inbegrip van de buitengewone stijging van de olie- en gasprijzen. Het doorstaan van deze storm stelt de veerkracht van bedrijven zeker op de proef, vooral van kleine en middelgrote bedrijven.

Michael Sheen, algemeen directeur van RGK Wheelchairs, zegt: “Wij zijn een klein bedrijf met minder dan 100 mensen die in onze fabriek in Staffordshire hoogwaardige sportrolstoelen en rolstoelen voor dagelijks gebruik op maat produceren, en over het algemeen hebben we de afgelopen jaren goed doorstaan. Maar zoals in elk bedrijf komt de ene klap na de andere. Terugkijkend lijken Brexit en de verschillende logistieke problemen die dat veroorzaakte helemaal niet het grootste probleem waarmee we te maken kregen.”

Hoewel misschien niet het grootste probleem, is de naschok van Brexit nog steeds erg voelbaar voor RGK, dat zijn producten over de hele wereld verscheept. Na een tijd van vrijhandel is zakendoen in de EU extreem tijdrovend geworden, vooral door het toegenomen papierwerk dat nu nodig is om goederen in en uit Europa te vervoeren.

Sheen legt uit: “Elk land in de EU heeft zijn eigen douanesystemen, en dus heeft elke rederij het papierwerk en het logistieke proces voor die systemen moeten creëren. Dit veroorzaakte enorme vertragingen van maanden, niet slechts dagen, die niet alleen onze productiviteit maar ook de klanttevredenheid beïnvloedden, omdat garantiereparaties en de verzending van nieuwe producten vertraging opliepen.

“Ik zou zeker zeggen dat de logistiek tussen Europa en het VK voor een enorme hoofdpijn heeft gezorgd. Het heeft drie jaar geduurd voordat de gevolgen van Brexit enigszins beheersbaar werden.”

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Verder lezen:

https://www.imeche.org/news/news-article/feature-engineering-firms-strategise-to-survive-during-age-of-the-permacrisis


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x