CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Zo plunderen de Russen Oekraïne

Journalisten van Novaya Gazeta Europe hebben in de geannexeerde gebieden van Oekraïne 1.150 bedrijven ontdekt die bij de Russische overheid geregistreerd staan.

80 procent van deze bedrijven komt ook voor in het Oekraïense register van rechtspersonen, wat erop wijst dat zij al bestonden voor het begin van de Russische bezetting en vervolgens in Rusland zijn geregistreerd. Zij omvatten landbouwbedrijven, bakkerijcomplexen, mijnbouwbedrijven, fabrieken, voedselverwerkende bedrijven, markten, apotheekketens, winkelcentra en andere soorten bedrijven.

De meeste nieuwe eigenaars van de bedrijven zijn Russische burgers. Bovendien hebben veel Russen nieuwe fabrieken geopend of hun bestaande fabrieken uitgebreid in de door Oekraïne geannexeerde gebieden. De eigenaren komen meestal uit Moskou, de regio Rostov en de Krim. Eén geregistreerde bedrijfseigenaar deelt een naam met Jelena Kozenko, de vrouw van de voormalige Russische staatsdoema-afgevaardigde Andrej Kozenko.

Tegelijkertijd heeft Novaya Gazeta Europe opgemerkt dat van slechts 260 van de ongeveer 1.000 nieuw geregistreerde bedrijven in Rusland de eigenaren in de registers zijn vermeld. Volgens Ilya Shumanov, algemeen directeur van Transparency International Russia, is dit voornamelijk te wijten aan bedrijfseigenaren die internationale sancties willen ontlopen.

Veel van de bedrijven in het Russische register zijn bedrijven die eerder door de bezettingsautoriteiten in de geannexeerde regio’s als “eigenaarloos” werden verklaard, aldus Novaya Gazeta Europe. Met name het door Rusland geïnstalleerde bestuur in het bezette deel van de Oekraïense regio Zaporizja kondigde in juni aan dat het onroerend goed waarvan de eigenaars niet in het Russische belastingsysteem waren geregistreerd, “nationaliseerde”. Deze bezittingen zijn overgedragen aan de Russische staat of aan nieuwe particuliere eigenaren.

Volgens Ivan Fedorov, de Oekraïense burgemeester van Melitopol, hebben honderden zakenlieden sinds het begin van de bezetting contact opgenomen met de Oekraïense politie en de Oekraïense veiligheidsdienst om te melden dat hun eigendommen in beslag zijn genomen. “Om het eigendom te bewijzen [aan de bezettingsautoriteiten en je eigendom te behouden], moet je hen je documenten brengen, maar dat is geen garantie dat het eigendom niet in beslag wordt genomen. Als ze het willen, nemen ze het, en als ze het niet willen, doen ze het niet,” zei hij.

Bedrijven in de geannexeerde gebieden waarvan de eigenaars zijn vervangen, zijn herbestemd voor de Russische markt, en sommige worden zelfs gebruikt om het Russische leger te bevoorraden, meldde Novaya Gazeta Europe. Een bedrijf met de naam Berdyansk Harvesters bijvoorbeeld, dat vroeger landbouwmachines vervaardigde, wordt nu gebruikt om antitankversperringen en kachels voor het Russische leger te maken.

Van sommige bedrijven in de geannexeerde gebieden zijn de producten en uitrusting in beslag genomen en naar Rusland gestuurd. Talrijke bronnen hebben bijvoorbeeld gemeld dat er graan en andere landbouwproducten worden meegenomen. “Alles is bezet, niets werkt; alles is geplunderd”, zei de manager van Agroalliance, een van de getroffen bedrijven, tegen Novaya Gazeta.

Oekraïense zakenlieden uit de geannexeerde gebieden hebben hun eigendomsverliezen geregistreerd als onderdeel van lopende strafzaken, en de eigenaren van de grootste bedrijven hebben volgens Ivan Fedorov zelfs rechtszaken aangespannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

“Wanneer Rusland herstelbetalingen doet, is het essentieel dat het alle schade aan bedrijven dekt, want wat er nu gebeurt is pure plundering, diefstal en banditisme”, aldus Fedorov.

Bron: Via https://meduza.io/en/feature/2023/03/24/pure-looting-thievery-and-banditry

2:45 pm, March 24, 2023 oorspronkelijk uit: Source: Novaya Gazeta Europe


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x