CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Deens licht uit Vlissingen

Om zijn brood te verdienen gaat Willem Koolmees ver. Hij rijdt zo ongeveer 1 keer per zes weken naar Denemarken voor een nieuwe voorraad oude lampen. Hij knapt ze op en verkoopt ze. Lijkt te simpel om daarvan te kunnen leven, maar Willem kan het.

In de vakantie kwam ik op ons logeeradres een boek tegen over een groep Deense schilders in Skagen die prachtige schilderijen maakten. Het verhaal van die groep schilders kon in niet uitlezen, dus thuis googelde ik het boek, dat volgens mij ‘Deens licht’  heette.

De Skager schilders vond ik niet, maar wel ander Deens licht. Namelijk lampen van Louis Poulsen. Ik vergat het boek en googelde verder op deze lampen. Want zo’n lamp past precies bij onze eettafel.

Louis Poulsen is ‘design’ en dus veel te duur…dan maar op marktplaats kijken, misschien is er een nog goed tweedehands exemplaar. Zo kwam ik terecht op de facebookpagina van Willem Koolmees, ‘specialized in custom made vintage Danish lamps’. Mijn ‘opknappen’ is dus wel te oneerbiedig voor wat Willem doet, zie onderstaande foto’s.

Kopen van alleen een foto op internet vind ik lastig, dus belde ik Willem voor een afspraak in Vlissingen. ’Komen jullie met de trein? Maar hoe kom je hier dan? Ik zit ver van het station.’  Op mijn antwoord dat we dan wel een taxi zouden nemen, zei hij: ‘ Ik kan jullie wel komen halen met mijn busje, maar dan moet er 1 achterin’ . Zo gezegd zo gedaan. Onderweg zei Willem: een taxi vind ik echt zonde van je geld, dan kom ik jullie wel halen.

Op de schappen in zijn werkplaats op het bedrijventerrein in Vlissingen liggen talloze oude lampen, onderdelen en Deense snuisterijen uit kringloopwinkels. ‘Het is geen showroom hè, hier wordt gewerkt.’ Ik kies een lamp en de kleuren, ondertussen vertelt Willem.

Willem  is geen doorsnee verkoper, geen doorsnee mens ook. Hij houdt zich aan alle regels, maar verbaast zich regelmatig over het waarom. Maar goed, hij telt zijn zegeningen. Met zijn vriendin wandelt hij in de omgeving van Vlissingen, in de zomer is dat alsof je op vakantie bent. Hij gaat zijn eigen weg, rijdt in zijn eentje de hele nacht door naar Denemarken. Lekker rustig.  Aanvankelijk zocht hij zelf de lampen in kringloopwinkels, nu heeft hij in Denemarken mensen die voor hem zoeken. En passant neemt hij ook andere spullen mee die hij goed verwacht te verkopen.

Hij let op zijn geld, hoeveel heb je eigenlijk nou echt nodig? En hij let op mijn geld: hij legt uit dat hij de verf speciaal laat maken, wel duurder dan gewone bouwmarkt verf, maar dan krijgt de lamp precies de goede ouderwetse finish, wat een nieuw snoer kost, en wat hij dan verdient. Het is kennelijk een manier van geld verdienen die aanslaat: hij heeft het inmiddels behoorlijk druk.

Vorige week ontving ik mijn lamp, degelijk verpakt in gerecycled verpakkingsmateriaal.
Hij is prachtig Willem! Ik ben er heel blij mee.

Enne …als je nog eens een schilderij van een Skager schilder tegen komt, ik hou me aanbevolen!

Laurits Tuxen – inschenken van de ochtendkoffie (Skager museum)


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x