CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Wie wil er nou naar Amerika verhuizen!

Het Britse tijdschrift The Spectator is een lust om te lezen voor wie van bijtend sarcasme, ironie, understatement en flematiek houdt.

Ik kreeg een artikel cadeau – ik kan me nu eenmaal niet op elk blad dat de moeite waard is abonneren want dan ga ik failliet. Ik licht er enkele citaten uit, dat zal de schrijver, Sean Thomas, hopelijk niet erg vinden.

Geciteerd uit het essay van Sean Thomas, The Spectator, 14 augustus 2021:

Deze zomer komt de biopic Roadrunner uit, over de grote chef-kok, schrijver, levensgenieter en tv-presentator Anthony Bourdain. Een van de vele lessen die Bourdain ons leerde, is: De Amerikaanse Droom is voorbij. In de 36ste aflevering van zijn prachtige voedsel-en-reis tv-programma No Reservations bezoekt Bourdain Cleveland, Ohio. En alles gaat goed totdat hij in een fast-food keten Skyline gaat zitten en een populaire lokale delicatesse genaamd ‘Cincinnati chilli’ eet.

“De beste manier om Cincinnati chili te begrijpen is door ernaar te kijken. In het kort. De op één na beste manier is om het te beschrijven: een klodder overgekookte spaghetti, gesmoord in een griezelig dunne chili, vervolgens verstikt door versnipperde industriële cheddar, geserveerd met een portie van drie hotdogs, ook begraven onder cheddar. De ingrediënten van de chili zijn kaneel, paprika, worcestershiresaus, azijn, komijn en chocolade.”()

“Dus dit is mijn vraag, uitgelokt door Cincinnati chili: zouden wij Europeanen emigreren naar de VS? Antwoord: neen. Tenzij je een briljante baan hebt (of een plaats op Harvard), zou geen verstandige West-Europeaan bereid zijn naar de VS te verhuizen.”()

“Om te beginnen is het erg slecht om arm te zijn in Amerika. De onderste 10 procent van de Amerikanen hebben een gemiddeld inkomen van ongeveer $10.000. De laagste 10 procent van de Britten heeft een gezinsinkomen van misschien 18.000 dollar. Zelfs als je door de klassen stijgt, gaan de Amerikanen niet zo snel vooruit: het mediane gezinsinkomen in de VS is iets meer dan dat van Canada en Nederland, en meer dan dat van het VK of Frankrijk. Toch is het ook minder dan bijvoorbeeld Zweden, Denemarken en Australië.” ()

“Waarom deze discrepantie? Omdat de Amerikaanse gemiddelde rijkdom enorm wordt vertekend door de enorme inkomens van de top 1 procent. Rijke Amerikanen zijn enorm veel rijker dan hun westerse tegenhangers – maar dat betekent natuurlijk ongelijkheid, een probleem op zich.”()

“En het is niet alleen het geld. Het is de levensstijl. De gemiddelde Amerikaan moet echt werken om zijn marginaal-beter-dan-Europese-inkomen te verdienen. Amerikanen hebben bijvoorbeeld wettelijk geen recht op betaalde vakantie. Geen enkele. Er zijn 28 miljoen Amerikanen met nul betaalde vakantie. Zelfs als je werkgever in de VS je een klein beetje betaalde vakantie toestaat, dan is het dat: een klein beetje. Voor de meeste Amerikanen is vijf tot 15 betaalde dagen het beste wat ze kunnen verwachten. In tegenstelling tot Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Italië (en binnenkort), die 30 dagen of meer garanderen.”()

“Dit gebrek aan vrije tijd kan verklaren waarom Amerikanen eerder doodgaan. De levensverwachting in de VS is 78,54 jaar. In het VK is dat 81,26 jaar. Australië: 82,75 jaar. In Italië is het een indrukwekkende 83,35 jaar. Misschien omdat de Italianen nooit zouden overwegen chocolade te eten in hun cheesy-chilli-pasta-azijn-hot-dog-kaneel-ding.”()

“Een andere goede reden om thuis te blijven, als je Amerikaan bent, is om te voorkomen dat je wordt neergeschoten. In 2020 doodden geweren bijna 20.000 Amerikanen. In hetzelfde jaar werden in het Verenigd Koninkrijk 33 Britten gedood door vuurwapens. Helaas hebben niet alle Amerikanen de mogelijkheid om thuis weg te kruipen, want velen zijn hun huis kwijtgeraakt door opioïdeverslaving. Volgens de laatste schattingen hebben drie miljoen Amerikanen te maken met verslaving. In 2019 stierven er 70.000 aan een overdosis.”()

“Het is duidelijk dat landen die ooit een Amerikaans leven ambieerden, dat nu niet meer doen. Het lijkt me zelfs dat de beweging de andere kant op zou moeten gaan – in ieder geval politiek gezien. Dat wil zeggen dat de Amerikanen zich in de richting van een “humaner” Europees kapitalisme zouden moeten bewegen, als zij werkelijk betere dagen willen. Misschien zou dit een goed beleid zijn voor een toekomstige linkse presidentskandidaat. Geef elke Amerikaan een paspoort (miljoenen hebben er geen) en geef ze vervolgens vijf weken betaalde vakantie in Europa, zodat ze kunnen zien hoe de gemiddelde Europeaan een veel leuker leven leidt dan de gemiddelde Amerikaan. Deze Amerikanen zullen dan thuiskomen en voor de rest van de tijd sociaal-democratisch stemmen, en misschien komen ze zelfs terug met een fatsoenlijk spaghettirecept.”()


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x