CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

De renaissance van de nachttrein

De nachttrein lijkt een renaissance begonnen. Behalve in Nederland (zie onder aan dit bericht) is er ook een nieuw initiatief in Frankrijk.

De nachttrein Parijs-Nice rijdt weer sinds 20 mei. Frankrijk investeert € 100 miljoen in nachttreinen als onderdeel van de € 5,3 miljard die beschikbaar is voor herstel van de nationale spoorwegsector.

Er zijn momenteel slechts twee nachttreinen in Frankrijk, die Parijs verbinden met Briançon in de zuidelijke Alpen en Rodez in het zuidwesten.

Met de nachttrein kost een reis Parijs-Nice tussen 19 en 29 euro en is de reis niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker dan door de lucht. Volgens Greenpeace verbruikt een vliegtuig voor een vergelijkbare reis zes keer meer energie dan een trein. Een retourvlucht tussen Parijs en Zürich stoot bijvoorbeeld 300 kilo CO2 per persoon uit, tegenover 48 voor de trein.

De nachttrein is niet alleen beter voor het milieu maar heeft ook andere voordelen.

Volgens Adrien Lorret van het collectief ‘Ja tegen de nachttrein’ (https://ouiautraindenuit.wordpress.com/) dat een petitie startte voor behoud van de nachttreinen, is er de mogelijkheid om je fiets in de trein mee te nemen. Het collectief is een initiatief van Franse jongeren uit provinciesteden en van het platteland en beoogt de ontvolking van het platteland tegen te gaan door betere spoorverbindingen.

Promofilmpje SNCF voor de slaaptrein

Het collectief ‘Oui au train de nuit’ zou ook graag zien dat Europa zijn nachttreindiensten uitbreidt, en benadrukt dat “samenwerking het mogelijk zal maken om tickets te verkopen met gegarandeerde aansluittijden tussen treinen van verschillende spoormaatschappijen.”

In december 2020 hebben de Oostenrijkse (ÖBB), Duitse (Deutsche Bahn), Zwitserse (CFF) en Franse (SNCF) spoorwegen aangekondigd dat er vanaf december 2021 Europese nachttreinen rijden op routes waaronder Parijs-Wenen, Zürich-Rome, Parijs-Berlijn en Berlijn-Brussel.

In 2019 maakten 1,5 miljoen mensen gebruik van de Nightjet-treinen die worden geëxploiteerd door het Oostenrijkse bedrijf ÖBB. “We zagen een opwaartse trend vóór COVID-19, met een stijging van 10% in boekingen elk jaar,” merkte ÖBB-woordvoerder Bernhard Rieder op. “In 2019 waren steeds meer jonge mensen, die voorheen goedkope vluchten gebruikten, geïnteresseerd in nachtelijke treinreizen,” voegde hij eraan toe.

Hoewel de coronavirus pandemie een rem heeft gezet op de ontwikkeling van nachttreinen, zei de Oostenrijkse maatschappij dat ze klaar is om al haar routes vanaf 24 mei opnieuw te openen.

In Frankrijk zei de minister van vervoer, Jean-Baptiste Djebbari, in januari dat hij tegen 2030 een twaalftal nachttreinen opnieuw op het spoor wil hebben, te beginnen met de lijn Parijs-Tarbes, die voor het einde van het jaar is aangekondigd.

Zie ook: https://www.treinreiziger.nl/european-sleeper-particuliere-nachttrein/

Zie eveneens: https://fantastischoostenrijk.nl/nieuwe-nachttrein-naar-oostenrijk/

Heel leuk: http://www.night-trains.com/

Uit: EURACTIV. ( https://tinyurl.com/cfwczszn )

Toegift:

NIGHT TRAIN TO LISBON is de indrukwekkende verfilming van het gelijknamige bestseller boek van Pascal Mercier, geregisseerd door Oscarwinnaar Bille August. De film, met hoofdrollen voor Jeremy Irons, Mélanie Laurent, Jack Huston, Bruno Ganz en Charlotte Rampling, beleefde zijn première op het Berlijn filmfestival 2013. Het leven van Raimund Gregorius (Jeremy Irons), een geliefd leraar Latijn en deskundige in oude talen, neemt een bijzondere wending wanneer hij een mysterieuze jonge vrouw behoed haar leven te beëindigen door van een brug te springen. Als de vrouw vervolgens spoorloos verdwijnt laat ze haar jas bij Raimund achter, met daarin een boek van Portugese dokter Amadeu de Prado en een nachttreinticket naar Lissabon. Hij besluit het ticket te gebruiken en al zoekende naar de achtergrond van het boek en de schrijver ontvouwt zich langzaam een tragische liefdesgeschiedenis, vol emotionele intriges en overdenkingen naar de ware zin van het leven.


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x