CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Napoleon’s 200ste sterfdag: 5 mei

Eerst ‘Napoleon in tien minuten’, hieronder. Een korte video die je op turbosnelheid bijpraat als je niet veel meer weet dan dat Napoleon Bonaparte die vent was die Europe veroverde door veldslag op veldslag te winnen van de grote mogendheden om daarmee zijn hand al ijdeltuitend zodanig te overspelen dat hij vervolgens elke veldslag verloor, werd verbannen en stierf als banneling.

En dan hier Napoleon voor wie er geen genoeg van kan krijgen. https://www.napoleon.org/en/history-of-the-two-empires/articles/the-death-of-napoleon-bonaparte-and-the-retour-des-cendres-french-and-british-perspectives/ over de dood van Napoleon en de terugkeer van zijn overblijfselen naar Frankrijk.

Hier (www.napoleon.org) kan je echt uren zoet brengen want hier wordt op geheel Franse wijze flink uitgepakt over Napoleons grandeur.

In de ogen van veel Fransen is hij nog altijd de grootste veldheer aller tijden en de man die van Frankrijk een modern land maakte. Daarbuiten wordt hij dikwijls gezien als een veroveraar en een tiran, een totalitair heerser, een Hitler avant la lettre. ‘Het Napoleontische rijk was veel meer dan het werk van een enkele man. Het was een militair en civiel bewind, een triomf van verovering en bestuur dat niet zonder bondgenoten, collaborateurs, verwante zielen en discipelen kon. Het was het antwoord van een generatie juristen, politici en generaals die de Revolutie hadden meegemaakt, die veelal leiding hadden gegeven aan die revolutie, maar die nu, in de eerste jaren van de negentiende eeuw, tot de conclusie waren gekomen dat de revolutionaire instituties achterhaald waren en dat Frankrijk in de eerste plaats behoefte had aan orde en stabiliteit.’ (Alan Forrest, ‘Napoleon’. In 2011 verschenen bij Quercus in Londen en in 2013 vertaald uitgegeven door Veen Media, Diemen.)

Antoine Léon Morel-Fatio: Overladen van de stoffelijke resten van Napoleon I van het oorlogsschip de Belle Poule naar het stoomschip Normandie in de haven van Cherbourg, 8 december 1840


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x