CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Trans Europ Express 2.0

De EU-ministers van vervoer beraden zich op plannen om het Trans-Europ Express-netwerk nieuw leven in te blazen. De Duitse regering heeft een voorstel om de ooit razend populaire Trans-Europ Express (TEE) tegen 2025 nieuw leven in te blazen en Berlijn. Het oorspronkelijke TEE-netwerk bestond uit een alliantie van spoorwegexploitanten uit Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, Zwitserland, West-Duitsland en andere landen en bereikte zijn hoogtepunt in 1974.

Eersteklas passagiers konden de Autobahn vermijden, “rendez-vous houden op de Champs-Elysee” en Wenen bereiken, waar ze “tot laat in de avond in een café konden gaan zitten”.

Maar met de komst van binnenlandse hogesnelheidsdiensten, zoals de Franse TGV in het begin van de jaren tachtig, raakte de TEE in verval en in de jaren negentig hield de dienst grotendeels op te bestaan.

Volgens de plannen van de Duitse minister van vervoer, Andreas Scheuer, moeten met “TEE 2.0” routes worden gecreëerd die ten minste drie landen met elkaar verbinden – bij voorkeur vier – door partnerschappen tussen bestaande spoorwegmaatschappijen tot stand te brengen.

Acht routes die reeds worden overwogen zijn Parijs-Brussel-Keulen-Berlijn-Warschau, Amsterdam-Keulen-Basel-Milaan-Rome en Berlijn-Frankfurt-Lyon-Montpellier-Barcelona, alsmede diensten die Scandinavië met de rest van Europa verbinden.

De uitrol van nieuwe diensten zal afhankelijk zijn van de voltooiing van bouwwerkzaamheden, waaronder de Brenner-basistunnel onder de Alpen en de vaste verbinding over de Fehmarn Belt tussen Duitsland en Denemarken.

TEE 2.0 zou ook worden aangevuld met een netwerk van nachttreinen, dat veel van dezelfde routes zou bedienen en zou voortbouwen op de ontluikende renaissance van nachtdiensten. In het plan wordt echter wel erkend dat “de economische uitdaging niet mag worden onderschat”.

Talrijke obstakels staan TEE-2.0 in de weg, waaronder een lappendeken van tariefsystemen, verschillende talen en exploitatiecriteria, regels voor zitplaatsreservering en de inherente zwakke punten van de bestaande wetgeving inzake passagiersrechten. TEE 2.0 zou ook ten prooi kunnen vallen aan gevestigde nationale belangen.

Het Duitse plan wil dat omzeilen door voor te stellen dat partnerschappen tussen verschillende bedrijven worden opgesplitst in eigen entiteiten, waarbij toegang tot het spoor wordt geboekt bij de moederbedrijven en gebruik wordt gemaakt van bestaand rollend materieel totdat treinen op maat kunnen worden aangeschaft.

Allianties zijn niet ongewoon, maar moeilijk te organiseren. De hogesnelheidsmaatschappijen Eurostar en Thalys zijn overeengekomen te fuseren, terwijl de Oostenrijkse spoorwegen hun goede contacten met andere ondernemingen hebben benut om zich te vestigen als de nummer één op het gebied van nachttreinen in Europa.

Zwitsers-Oostenrijkse alliantie wil nachttreinvervoer tegen 2024 opvoeren
Een Zwitsers-Oostenrijkse alliantie van spoorwegexploitanten heeft op dinsdag (15 september) aangekondigd dat er tegen 2024 nieuwe nachttreinen zullen rijden tussen Zwitserland en Amsterdam, Barcelona en Rome.

De ministers zijn ook overeengekomen meer aandacht te besteden aan internationale goederendiensten en erkennen dat de goederencorridors “zeer doeltreffend zijn geweest in het ontwikkelen van gemeenschappelijke maatregelen om de veerkracht van het goederenvervoer per spoor in geval van grote crises te vergroten”.

Bron: https://www.euractiv.com/section/railways/news/rail-boosted-by-eu-transport-chiefs-as-tee-2-0-planned/

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x