CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Where to feel Europe in America

Tien Amerikaanse steden die Europees aanvoelen

Ik kwam dit verhaal van Jennifer Nalewicki tegen op de website van Smithsonian Magazine. Met het verbod om naar Europa te reizen vanwege het grote aantal COVID-19 gevallen in de Verenigde Staten, zoeken veel Amerikanen hun vakantiebestemming wat dichter bij huis. Er zijn volgens Jennifer tien steden waar je je in Europa waant. Lees en oordeel zelf. Hieronder volgen ze:

(1) Noorwegen in Washington State.

Gelegen op het schiereiland Kitsap in de Puget Sound, ligt Poulsbo (aantal inwoners: 10.927) bekend als Klein Noorwegen aan de Fjord. Sinds de vroegste kolonisten er in de jaren 1880 neerstreken dankzij de overvloed aan land die geschikt is voor landbouw, is Poulsbo een toevluchtsoord voor Noren, met inwoners die hun oorspronkelijke moedertaal als de belangrijkste taal van de stad behielden tot aan de Tweede Wereldoorlog. Door de jaren heen heeft Poulsbo een hechte relatie met het oude vaderland gehouden en in 1975 bracht de Noorse koning Olav V zelfs een bezoek aan het dorp. Vandaag de dag is Poulsbo nog steeds rijk aan Noorse cultuur, zoals blijkt uit de Scandinavische architectuur, talrijke bierhallen en pubs, en jaarlijks een Viking Festival in mei en Midsommer Festival in juni.

Poulsbo

(2) Polen in New Britain in Connecticut.

In de jaren dertig van de vorige eeuw kon eenvierde van de bevolking van New Britain (nu 72.495) aanspraak maken op Poolse afkomst. Hoewel dat aandeel de laatste jaren is afgenomen naarmate meer mensen zich daar hebben gevestigd, zijn om elke hoek, en vooral langs Broad Street of “Little Poland”, nog steeds sporen te vinden van de Poolse wortels van de stad. In deze buurt vindt u Sacred Heart Parish, een van de oudste Pools-Amerikaanse rooms-katholieke kerken aan de oostkust, gesticht in 1894, naast restaurants, bakkerijen, vleesmarkten en pubs die reclame maken voor alles van kielbasa en pierogi tot golabki en paczki. Broad Street is ook gastheer voor het jaarlijkse Little Poland Festival (gepland voor 2021) dat duizenden mensen trekt die op zoek zijn naar een stukje van het Poolse erfgoed: traditionele dans, muziek en eten.

(3) Nederland in Holland, Michigan

Met zijn uitgestrekte velden vol bloeiende tulpen en zijn windmolens is Holland, Michigan – een stad (33.327 inwoners) die 30 mijl ten westen van Grand Rapids aan de oevers van het Michiganmeer ligt – het evenbeeld van het Nederlandse platteland. In 1847 kwamen de eerste Nederlandse kolonisten hier aan op zoek naar godsdienstvrijheid en hun historische stempel is door heel Nederland te zien. Lees meer over enkele van de vroegste kolonisten in het Capponhuis (momenteel met beperkte openingstijden), een museum dat ooit het huis was van Isaac Cappon, een Nederlandse immigrant en de eerste burgemeester van Holland. Beklim vier trappen naar het uitkijkdek van De Zwaan, een authentieke Nederlandse windmolen gebouwd in 1761 in Krommenie, en in 1964 per schip verhuisd naar de Verenigde Staten, waar hij nu is opgenomen in het National Register of Historic Places. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere Nelis’ Dutch Village, een levende historische attractie die het dagelijkse leven rond 1900 nabootst en waar u kunt kijken naar ambachtslieden die klompen snijden en de bezoeker leren klompendansen. Er zijn een groot aantal eetgelegenheden zoals De Boer’s Bakkerij, die bekend staat om zijn verrukkelijke tijgerbrood, een licht zoet brood met een knapperige, geknisperde korst.

 

BNellis_Tulip_Farm,_Holland,_Michigan_(79472)

(4) Duitsland in Leavenworth, Washington

Cruisen door Leavenworth, Washington, heeft veel weg van het rijden door een van de vele Duitse dorpen op het Beierse platteland. Maar dit kleine stadje (bevolking: 2.010), dat 135 mijl ten oosten van Seattle ligt, had niet altijd een Europese uitstraling. De bestuurders van deze voormalige houtkapstad gooiden begin van de jaren zestig het roer om . Ze wilden toeristen trekken. Ze keken naar de omliggende bergen om inspiratie op te doen voor een door de Alpen geïnspireerd paradijs dat vandaag de dag tot leven komt met restaurants en huisbrouwerijen, zoals het Andreas Keller Restaurant, geleid door de in Duitsland geboren chef-kok Anita Hamilton, die authentieke gerechten als würste en schnitzel maakt. Het jaarlijkse Oktoberfeest van de stad, dat dit jaar helaas is geannuleerd, biedt doorgaans een overvloed aan bier en braadworst.

 

Screen Shot 2020-08-27 at 09.57.48

(5) Griekenland in Tarpon Springs, Florida

Met één op de tien van de bijna 25.500 inwoners van Griekse afkomst, heeft Tarpon Springs, Florida, een hogere concentratie etnische Grieken dan welke andere stad in de Verenigde Staten dan ook. In de stad net buiten Tampa komt de Griekse cultuur tot leven in de overal altijd aanwezige aroma’s van de Griekse keuken die naar buiten drijven uit de open ramen van de vele restaurants en bakkerijen langs de Dodecanese Boulevard in het centrum van de stad (vernoemd naar de Dodecanse Eilanden van Griekenland). Zelfs vandaag de dag, meer dan een eeuw nadat Griekse diepzeeduikers erheen hier neerstrekenemiop zoek naar zeesponzen, en het uiteindelijk vestigde als “de sponshoofdstad van de wereld”, gelden de Griekse wortels van Tarpon Springs, met de stad die zusterstadsverbanden ontwikkelt in Kaylmnos, Symi, Halki en Larnaca.

(6) Zweden in Lindsborg, Kansas

De eerste Zweedse kolonie, “Little Sweden” genaamd, kwam in 1869 aan in Lindsborg, Kansas, in een gebied ergens lukraaks midden in de staat waar tegenwoordig Interstate 70 en Interstate 135 elkaar kruisen. Een groot deel van het oorspronkelijke Zweedse erfgoed is intact gebleven in de kleine gemeenschap met nu 3.200 mensen. In de Birger Sandzén Memorial Gallery op de campus van het Bethany College kunnen bezoekers een stap terug in de tijd zetten dankzij de landschappen in pasteltinten van de kunstschilder Birger Sandzén, die in 1894 aankwam om les te geven op de kunstafdeling van het college. Een andere blik op het Zweedse verleden van de stad kan ervaar je tijdens een wandeling over Heritage Square, met een groep van zeven historische gebouwen in het centrum, waaronder een stal, een houten windmolen en het Zweedse Paviljoen, dat uit Zweden werd overgeplaatst en voor het eerst werd tentoongesteld in St. Louis tijdens de wereldtentoonstelling van 1904.

Screen Shot 2020-08-27 at 10.06.58

(7) Italië in Healdsburg, Californië

Met zijn golvende heuvels en overvloed aan wijngaarden en wijnmakerijen lijkt de Noord-Californische stad Healdsburg opvallend veel op Toscane. Beide plaatsen bevinden zich op dezelfde breedtegraad en hebben een vergelijkbaar gematigd klimaat, waardoor Healdsburg de ideale voedingsbodem is voor Toscaanse druivenrassen zoals Sangiovese en Cabernet Sauvignon. Een wijnmakerij in het bijzonder, Portalupi, is gespecialiseerd in het creëren van Italiaans geïnspireerde wijnen, of wat de eigenaren (die beide een Italiaanse afkomst hebben) “Cal Ital” noemen. Het gebied is ook het thuis van vele Italiaanse restaurants die gespecialiseerd zijn in de Toscaanse keuken, met menu’s waarop panzanella en ribollita prijken. Echter, het landschap alleen al is genoeg om u te verleiden een luie middag te genieten op het Toscaanse platteland.

Screen Shot 2020-08-27 at 10.21.06

(8) Frankrijk in Natchitoches, Louisiana

Terwijl veel mensen New Orleans beschouwen als het centrum van de Franse cultuur in de V.S., bevindt zich 300 mijl ten noordwesten van de stad een mededinger. Opgericht door de Franse ontdekkingsreiziger Louis Juchereau de St. Denis in 1714, werd Natchitoches de oudste permanente Europese nederzetting van het Louisiana Purchase territorium. Hoewel Mardi Gras een van de beste tijden van het jaar is om het te bezoeken, neigt alles in de stad het hele jaar naar Frankrijk en Frans-zijn, zoals het 33 blokken omvattende Historic Landmark District, dat de thuisbasis is van de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis, de eerste parochiekerk van het gebied. Net stroomafwaarts ligt het Fort St. Jean Baptiste State Historic Site (open van woensdag tot en met zondag), een replica van de oorspronkelijke nederzetting, die rondleidingen biedt gericht op de manier waarop het fort ooit diende als een belangrijke handelspost.

Screen Shot 2020-08-27 at 10.39.45

(9) Spanje in St. Augustinus, Florida

St. Augustinus, Florida overtreft alle andere steden en dorpen in de Verenigde Staten met Spaanse wortels: Het is de oudste continu bewoonde nederzetting van Europese oorsprong in de V.S.. De Spaanse admiraal Pedro Menéndez de Avilés bereikte de kustlijn vanuit zijn thuisland in 1565. Een aantal bouwwerken gaat terug tot de stichting van de stad, waaronder Mission Nombre de Dios, een katholieke missie, en het Castillo de San Marcos (National Monument), het oudste gemetselde fort van het land. Andere opmerkelijke plaatsen zijn het Koloniale Kwartier, een levend historisch museum dat laat zien hoe het leven in het gebied was in de jaren 1700, en het Gouverneurshuis Cultureel Centrum en Museum, dat vanaf 1598 dienst deed als kantoor van de lokale overheid.

(10) Tsjechië in  West, Texas

Gelegen tussen Dallas-Fort Worth en Austin bevindt zich West (bevolking: 2.982), de “Tsjechische Erfgoedhoofdstad van Texas” en de thuisbasis van de grootste bevolking van Tsjechische immigranten in de staat. Terwijl veel automobilisten die langs de Interstate 35 rijden, West misschien als het zoveelste stip op de kaart zien, kennen geïnformeerde reizigers het als de kolache-hemel. Vele bakkerijen in de stad verkopen deze zoete lekkernijen uit de Tsjechische keuken die bestaat uit gebakjes met fruitvullingen van kersen of abrikozen. Een van de meest populaire plekken is de Czech Stop en Little Czech Bakery, een combinatie van tankstation annex bakkerij-delicatessenwinkel die 24 uur per dag en 7 dagen per week open is. Kom op de Dag van de Arbeid en de stad wemelt van bezoekers tijdens het Westfest een feest rond het Tsjechische erfgoed die teruggaat tot het midden van de 19e eeuw, toen de eerste immigranten vanuit Europa naar het gebied begonnen te komen op zoek naar nieuwe economische mogelijkheden.

CollageWest,TX

(De in dit stuk genoemde festiviteiten zijn dit jaar vrijwel allemaal afgelast vanwege Corona)

 

 


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x