CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

De illustere Trans Europ Express (TEE) – zie filmpje

Je kunt het je niet meer voorstellen, maar er was een tijd na de Tweede Wereldoorlog waarin met de trein de grens overgaan een probleem was. Gedoe met douane, verschillende voltages in verschillende landen en rollend materieel dat niet zomaar het buitenland in kon of mocht.

Er was begin jaren 1950 wel een internationaal gremium, de Union Internationale de Chemins Fers (UIC) en er was een president directeur van de NS, ir. F. Q. den Hollander die daar het idee opperde de verschillende Europese spoorwegmaatschappijen grenzeloos te laten samenwerken binnen een nieuw merk, Trans Europ Express (TEE) dat in het zakelijke vervoer de concurrentie met de opkomende luchtvaart zou aan gaan.

Nederland ontwikkelde samen met Zwitserland een dieselelektrisch treinstel dat zonder locomotieven te hoeven wisselen of te hoeven rangeren heen en weer kon rijden over grenzen en daarbij geen last had van verschillende voltages. (Zie de afbeelding.)  Concurrentievoordeel van de trein was – en is – dat stations midden in de stad liggen en gemakkelijker te bereiken zijn dan luchthavens en dat de boardingprocedure in de luchtvaart meer rompslomp kent dat de trein instappen.

Op https://retours.eu/nl/14-design-trans-europ-express/ schrijft Arjan den Boer over spoorweghistorie, vormgeving en fotografie. Over de illustere Trans Europ Express schrijft hij: ”Niet alleen spoortechnisch was de TEE vernieuwend, maar ook wat betreft design. De opvallend vormgegeven treinstellen in de kleuren rood-crème droegen bij aan de legende. De herkenbare vormen van deze treinen waren erg geschikt om dienst te doen op affiches ter promotie van de TEE.”

”Niet toevallig ontstond de TEE tegelijk met de EEG. De tijdgeest vroeg om Europese samenwerking. Geestelijk vader van de TEE was F.Q. den Hollander, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen. Hij introduceerde in 1953 het idee van een Europa Expresse, waaruit na overleg binnen de internationale spoorwegunie UIC de TEE ontstond.”

De TEE startte in 1957 en hield in 1978 op te bestaan. In Frankrijk en Duitsland werd toe gewerkt aan de komst van zeer snelle treinen. De Franse TGV en de Duitse ICE. Dit materieel domineert nu het snelle railvervoer binnen Europa.

Lees en kijk verder op https://retours.eu/nl/14-design-trans-europ-express/
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x