CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Fietsen is het nieuwe autorijden

Mijn karretje (met Axa-ketting en -slot)
Mijn karretje (met Axa-ketting en -slot)

Het heeft mijn vrouw moeite gekost mij te overreden maar ik ben om voor de elektrische fiets. Mijn bezwaar was dat ik fietsen met een hulpmotor iets voor bejaarden vond. Ik vind veel van die elektrische modellen een hoog seniorengehalte hebben. Ouwelullenrijwielen. Suf. Omameuk.

Een collega van mijn vrouw is een fanatiek fietser en net als wij inmiddels de zestig gepasseerd en dan wordt het lijf – ‘de oude schicht’ om met Olivier B Bommel te spreken – toch wat weerspannig op de lange afstand. Hij had de kwestie wat nu een goede e-bike is voor de senior met wat meer ‘ausdauer’ tot op de bodem uitgezocht en kwam uit bij Stevens. Een Duits merk. Shimano loopwerk en Bosch elektriek. Mat zwart en mat antracietgrijs met fel oranje biesjes. Hij ziet er uit als een  stevige crossfiets met zijn dikke banden. Waar gewoonlijk de bidon zit, bevindt zich hier de batterij. Belangrijk: Hij is even goed en gemakkelijk zonder batterij te gebruiken als met.

We rijden niet overdreven hard, maar we dragen uit voorzorg – gewaarschuwd door Veilig Verkeer Nederland – van die futuristische Star Wars-helmpjes die echt wielrenners ook hebben en dan lijkt het al alsof je harder gaat. Dat hielp mij de gêne te overwinnen. Het dwingt medeweggebruikers respect af, verstout ik mij te denken.

In elk geval fietsen wij de sterren van de hemel. Steeds doller en driester rossen wij verder en verder op onze tomeloze tweewielers. De strategie is meestal: op spierkracht heen en met motorhulp naar huis.

Je kijkt dan wat om je heen en wat dan opvalt: eigenlijk wemelt het van de voltage-velo’s. Heeft deze observatie ook enige grond in objectieve data? Ik denk het wel: Het afgelopen jaar was veertig procent van alle verkochte fietsen ‘elektrisch’. Gemeten in omzet betreft al zeventig procent van de rijwielhandel.

Ter vergelijking: het aantal verkochte elektrische auto’s zit nog onder de tien procent. De fiets is bezig aan een ongekende opmars in met name Europa dat ook de bakermat is van de fiets. De eerste fietsen ontstonden eind achttiende, begin negentiende eeuw in Duitsland en Frankrijk maar de fiets werd vervolmaakt in Groot Brittannie aan het einde van de negentiende eeuw.

De Tour de France, de Giro d’Italia, de Vuelta, grote wereldwielerkoersen zijn Europees. Grote renners zijn vrijwel altijd Europeanen en toen de Amerikaan Lance Armstrong zeven keer achter elkaar de Tour won, wist iedereen dat daar een luchtje aan zat, en inderdaad.

Mijn buurman, met een Audi voor de deur vertrouwde me toe dat hij ‘bijna alles’ tegenwoordig op zijn e-bike doet. Geen files, geen gezeik met parkeren dus zeker in stad en ommeland is de e-bike te prefereren.

De e-bike is een serieuze bedreiging voor de auto. De Frans Reclamecode Commissie verbood onlangs een televisie-spotje van VanMoof Fietsen omdat het ‘nodeloos kwetsend’ zou zijn voor de ‘auto-industrie’. Die doet het in zijn broek. En terecht.

https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5168566/reclame-nederlands-fietsmerk-vanmoof-verboden-op-franse-tv

Fietsen houd je in beweging. Als oudere blijf je er langer vitaal door. Fietsvakanties door Europa voor ouderen zijn een groeiende markt, zeker in combinatie met de trein, ook een vervoersmodaliteit waarin Europa verder ontwikkeld is dan andere continenten. De fiets is bezig aan een nieuwe opmars.

Lees meer op: https://www.europafietsers.nl/

 


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x