CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Eindeloze loopgraven (San Sebastian Film Festival (20-28 september)

In Nederland herdenken dit jaar en komend jaar dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar eindigde. Voor Spanje is de burgeroorlog (1936-1939) van veel groter belang dan de Tweede Wereldoorlog. Juist deze week werd bekend dat de Spaanse rechter de herbegraving van Franco heeft verordonneerd buiten de Vallei der Gevallenen, een zeer beladen plek omdat er zowel voor- als tegenstanders van Franco’s regime zijn begraven.

De barbaarsheid van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en de erfenis ervan – de fascistische dictatuur van generaal Franco die veertig jaar (tot 1975) heerste – drukt dit seizoen een zwaar stempel op de Spaanse cinema. Twee inzendingen op het 67ste Internationale Filmfestival van San Sebastián nemen ons mee terug naar dit tijdperk: De eerste film, Alejandro Amenábar’s While at War, speelt zich af in de periode dat het geweld werd ontketend, terwijl de andere productie de decennia behandelt die volgden op de burgeroorlog die diepe sporen door de Spaanse samenleving heeft getrokken. The Endless Trench is gemaakt door Aitor Arregi, Jon Garaño en Jose Mari Goenaga, respectievelijk scenarist, regisseur en producent en in die hoedanigheden tekenden zij voor de productie van The Giant, winnaar van de speciale juryprijs op ditzelfde festival twee jaar geleden.

Het San Sebastián International Film Festival wordt beschouwd als het belangrijkste festival in de Spaanstalige wereld fungeert als brug tussen de Europese en Latijns-Amerikaanse filmindustrie. Het festival schenkt aandacht aan alle stadia van filmproductie door middel van onder meer het Co-Production Forum, Films in Progress en Glocal in Progress. Het Festival staat bekend om zijn steun aan nieuwe regisseurs

Bron:

https://cineuropa.org/en/newsdetail/378548/

https://www.sansebastianfestival.com/in/

 


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x