CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Piet Mondriaan (144ste geboortedag)

 

Invloed MondriaanZislgYhCFpcz_6
Mondriaans invloed strekt enorm veel verder dan zijn tijd en dan de schilderkunst: Overal kom je Mondrianisme tegen

 

 

 

 

 

Piet-Mondriaan
Piet Mondriaan

 

 

Een dagje te laat mag: gisteren werden we attent gemaakt op de 144ste geboortedag van Piet Mondriaan, een van de grootste kunstschilders van de twintigste eeuw .

NAAM: Piet Mondrian
BEROEP: Schilder
Geboortedatum: 7 maart 1872
STERFDATUM: 1 februari 1944
GEBOORTEPLAATS: Amersfoort, Nederland
Plaats van overlijden: New York, New York

Best bekend vanwege: De Nederlandse schilder Piet Mondriaan was een belangrijk lid van De Stijl, een kunstbeweging, en is vooral bekend om zijn non-figuratieve vormen, het zogenoemde Neoplasticisme.

 

Pieter Cornelis Mondriaan, Jr. werd geboren op 7 maart 1872 in Amersfoort, Nederland. Hij studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam, van 1892 tot 1897. Tot 1908, toen hij begon met jaarlijkse uitstapjes naar Domburg in Zeeland, was het werk van Mondriaan naturalistisch – een vermenging van opeenvolgende op invloeden van het academische landschap- en stillevenschilderen, het Nederlands impressionisme en symbolisme. In 1909 werd een grote tentoonstelling van zijn werk (met die van Jan Sluijters en Cornelis Spoor) gehouden in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in datzelfde jaar werd hij lid van de Theosofische Vereniging. In 1909 en 1910 experimenteerde hij met het pointillisme en vanaf 1911 was hij begonnen te werken in een kubistische stijl. Na het zien van het kubistische werk van Georges Braque en Pablo Picasso op de eerste tentoonstelling van de Moderne Kunstkring in 1911 in Amsterdam besloot Mondriaan te verhuizen naar Parijs. Daar, 1912-1914, begon hij een onafhankelijke abstracte stijl te ontwikkelen.

-mondriaan_sanders_1925
Paul F. Sanders, het echtpaar Tas, Piet Mondriaan en het echtpaar Vantongerloo in Parijs, 1925. Collectie RKD, Den Haag

 

Mondriaan was op bezoek in Nederland toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en dat verhinderde zijn terugkeer naar Parijs. Tijdens de oorlogsjaren in Nederland werkte hij aan het verder minimaliseren van zijn kleurpalet en stilleren tot geometrische vormen en formuleerde hij zijn niet objectieve Neoplastische stijl. In 1917 werd Mondriaan een van de oprichters van de beweging De Stijl. Deze groep met verder onder anderen Theo van Doesburg, Bart van der Leck, en Georges Vantongerloo, verbreidde haar principes van abstractie en vereenvoudiging buiten de schilderkunst en beeldhouwkunst naar de architectuur en het grafisch en industrieel ontwerpen. Mondriaans essays over abstracte kunst werden gepubliceerd in het tijdschrift De Stijl. In juli 1919 keerde hij terug naar Parijs en exposeerde hij er met De Stijl in 1923, maar trok zich terug uit de beweging nadat Van Doesburg diagonale elementen opnieuw in zijn werk opnam, rond 1925. In 1930 exposeerde Mondriaan toonde met Cercle et Carré en in 1931 trad hij toe tot Abstraction-Création.

mondriaan-3
Piet Mondriaan, Oostzijdse molen bij avond, 1907-1908, olieverf op doek

 

De Tweede Wereldoorlog dwong Mondriaan te verhuizen naar Londen en vervolgens naar New York in oktober 1940. Daar werd hij lid van de beweging van Amerikaanse abstracte kunstenaars en bleef teksten over Neoplasticism publiceren. Zijn late stijl evolueerde aanzienlijk als reactie op de stad: Victory Boogie Woogie. In 1942 was zijn eerste solotentoonstelling in de Valentine Dudensing Gallery, New York. Mondriaan stierf 1 februari 1944, in New York.

 

 

(Met dank aan Waldina)

 

 


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x