CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Wonderbaarlijke Willy Ronis & The Red List

Willy Ronis, 'Le nu provencal gordes' 1949
Willy Ronis, ‘Le nu provencal gordes’ 1949

Wat ik zo intrigerend vind aan zwartwitfotografie uit de jaren 1940-1950 is dat het zo lang geleden lijkt en toch ook zo dichtbij is. Dat de beelden zo zorgvuldig zijn geschoten. Film zal ook voor professionele fotografen een kostbaar iets zijn geweest in die wederopbouwjaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dat er door de afwezigheid van kleur meer oog is voor de lichtval die vaak kleur suggereert.

Een naam die ik als leek nog niet kende is die van Willy Ronis. Met dank aan de blog Waldina en aan de site Iconicphotos.

Via-via kwam ik op een site die ik echt een openbaring vind. Hij is een Frans initiatief, theredlist.fr. The Red List is een nonprofitinitiatief van Delphine de Canecaude. Wat het initiatief doet is beelden die toch al on line staan, classificeren en met uitleg betekenis geven.

Onder aan de home pagina lezen we:

‘De afgelopen twee jaar heeft het team van The Red List non-stop gewerkt om een site samen te stellen met spannende en adembenemend brede inhoud. Met 100.000 foto’s en 6.000 profielen over onderwerpen, variërend van de geschiedenis van de kunst tot nieuwe technologie op het internet. The Red List en Delphine de Canecaude, de initiatiefnemer, bedanken Nathalie Azoulai, de editor-in-chief; Anne-Laure Compant la Fontaine voor haar organisatietalent; Jessica Vaillat voor haar grondige kennis van de fotografie en haar uitzonderlijk scherp oog; Siham Gouy, die meer dan 500 filmfragmenten samenbracht; Anne-Gaëlle Plumejeau, voor het samenstellen van de glamoursecties; Roni Bitran, art director, die de hele site ontwierp en  Benjamin Mosnier, webmaster.’

In een woord: superbe!1426780164_Willy Ronis_Amoureau de la Bastille_Paris, France_1957_gelatin silver print willy-ronis-4

 


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x