CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Met de VPRO naar Frankrijk

 

WilfreddeBruijn652621

 

Omroep VPRO maakt school met buitenlandreportages die ergens over gaan. Ook van een in Nederland immens populair vakantieland als Frankrijk, kunnen wij nog veel opsteken. Frankrijk is in crisis, of in beweging, het is maar net hoe je er naar kijkt. Op alle fronten worden verworven rechten, traditionele opvattingen, omgangsvormen en leefwijzen, opvoed- en onderwijsstijlen die voortkomen uit de Republiek in twijfel getrokken. Vrijheid? Gelijkheid? Broederschap?

Miljoenen Nederlanders brengen elk jaar hun vakantie in Frankrijk door. Zij trekken in de zomer naar hun campings, laven zich aan het idyllische Franse plattelandsleven en bewegen zich zonder het te beseffen een paar weken in het decor van een Frankrijk dat ternauwernood nog bestaat. Achter dit lieflijke decor bevindt zich een land in crisis, of in beweging, het is maar net hoe je er naar kijkt. De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn gaat op zoek naar het ware Frankrijk en ontdekt een intrigerend land vol tegenstellingen.

Het spanningsveld waarin het huidige Frankrijk verkeert, werd pijnlijk duidelijk bij de gruwelijke aanslagen in januari 2015. Met name de slachting op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo legde een gevoelige Franse zenuw bloot. Het bijna heilig geachte recht op godslastering werd uit naam van de profeet Mohammed gewroken, het vrije woord het zwijgen opgelegd. Hiermee werd Frankrijk in het hart geraakt. Het wierp bij veel Fransen de vraag op wat er nog over is van die magische woorden Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap die de pijlers vormen van de Franse Republiek. Wat betekent het vandaag de dag eigenlijk nog om Frans te zijn?

De grote vraag is dan ook al langer van wie Frankrijk is; van het conservatieve deel dat de traditionele waarden verdedigt van de familie en de natie, of van het progressieve deel dat vrije opvattingen heeft en de blik juist naar buiten richt? Of is Frankrijk inmiddels van de nieuwkomers?

De aanslagen hebben dit fundamentele dilemma op scherp gezet. Verworven rechten, traditionele opvattingen, omgangsvormen en leefwijzen, opvoed- en onderwijsstijlen die voortkomen uit de principes van de Republiek worden in twijfel getrokken en opnieuw bevraagd. Lukt het de Fransen om de Republikeinse waarden opnieuw leven in te blazen? Wilfred de Bruijn doorkruist het hele land en gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en de gegoede middenklasse, Bretonse nationalisten en fervente Front National aanhangers om antwoorden te vinden op die vraag.

In de serie Op zoek naar Frankrijk laat presentator Wilfred de Bruijn de kijkers kennismaken met het echte Frankrijk. Wilfred de Bruijn neemt je vanaf maart 2016 mee naar het Frankrijk dat we allemaal kennen, maar waar we eigenlijk zo weinig van weten. (bron: VPRO)

Zes afleveringen, uitzending vanaf 20 maart 2016

Hier de voorvertoning:


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x