CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Prachtige docu over grote Europese denker Spinoza

 

spinoza1

 

Spinoza, een vrije denker van Robin Lutz gaat over het leven en denken van Spinoza en zijn tijd. In de film laat Spinoza zien hoe belangrijk vrede, vrijheid en recht zijn in ons streven naar geluk. Democratie als samenlevingsvorm is nog niet zo’n gek idee. De film geeft een duidelijk beeld van de tijd waarin Spinoza leefde in een visuele relatie met onze tijd. Robin Lutz licht een tip van de sluier op wat de bioscoopbezoeker te zien zal krijgen.

Voor wie Spinoza’s werk niet kent of alleen indirect, uit de geschiedenisles bijvoorbeeld, is deze documentaire een uitstekende kennismaking die je doet verlangen meer over hem te weten te komen, over deze Portugees-joodse Nederlander die het denken over god en de mens in de zeventiende eeuw radicaal beinvloedde. Filosofie Magazine laat je nader met hem kennismaken.

Lees in dat geval het monumentale boek dat Henri Krop, Spinoza Een paradoxale icoon van Nederland, over hem schreef en dat vorig jaar verscheen bij Prometheus – Bert Bakker.

Historisch Nieuwsblad schreef daarover: Spinoza was een speculatief denker, die steeds terugverwijst naar de werkelijkheid waarin we leven. Met zijn immanente godsbeeld bood hij inspiratie aan zoekers naar een levensbeschouwing die niet langer traditioneel christelijk was, maar vaak nog wel kerkelijk. En sinds een jaar of wat ook aan ‘seculieren’.

Pathé brengt de documentaire Spinoza naar de bioscoop.  De première van de film was 16 september in bioscoop Buitenhof in Den Haag. Bekijk hier hoe Robin Lutz zijn film introduceert en bekijk de trailer.

spinoza1


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x