CONTACT

contact@thesoulofeurope.com

Waarom ‘de ziel van Europa’?

Europa wordt aangevallen. We kunnen deze dreiging alleen afwenden als Europa eensgezind is. Zolang eensgezindheid ontbreekt, is Europa een speelbal van kwade machten.

Lees meer

unanimously defending human dignity

Wat vinden de Grieken er zelf van?

epaselect GREECE ECONOMY PROTESTIn het nieuws domineren de duidingen van de Griekse crisis van de politici en de politieke analisten. Maar hoe hebben de Grieken zélf het historische referendum in hun land beleefd? Gastcorrespondent Konstantinos Georgoussis volgde een aantal van hen in de ‘week van de waarheid’ en laat de ja-, nee- én niet-stemmers uitgebreid aan het woord.

We willen andere Europeanen niet belazeren, zegt een Griekse vader, gezeten aan zijn keukentafel. ‘Geen Griek wil hun geld stelen. Tegelijkertijd wil geen Griek zich doodwerken voor hij misschien een iets beter leven krijgt. Er is een nieuwe generatie Grieken die begint te beseffen dat hun dromen hier niet sporen met de rest.’

In de film JA/NEE zien we Griekenland in de aanloop naar het referendum van zondag 5 juli.

Terwijl regeringsleiders en technocraten in Brussel overuren maken, gaat filmmaker Konstantinos Georgoussis Hij maakte eerder deze film over De Gouden Dageraad  langs bij vrienden en bekenden – bij de Grieken zelf.

Hij is op zoek naar het antwoord op de vraag wat hij moet stemmen, want hij weet het eigenlijk niet. De vraag is in feite veel te complex om met ‘ja’ of ‘nee’ te kunnen beantwoorden, toont hij met zijn filmische zoektocht aan.

In hun analyses gebruiken de Grieken argumenten die wij niet zo vaak horen. Terwijl onze leiders en Brusselse technocraten de crisis afschilderen als een kwestie van schuld en boete, laat deze film zien dat er veel meer op het spel staat.

Daarbij biedt Georgoussis geen eenvoudige antwoorden of eenduidig moreel kompas – zoveel wordt wel duidelijk uit de licht hallucinerende openingsscène waarin een beschonken man de problematiek uit de doeken doet.

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk zei eens dat we leven in een tijd waarin de macht van het woord is gebroken door de macht van het getal. Filmmaker Konstantinos Georgoussis, die eerder over de grimmige binnenwereld van de Griekse neo-nazistische partij De Gouden Dageraad, keert met deze film terug naar het woord. Hij toont ons een werkelijkheid die we niet uit het oog mogen verliezen: geen getallen, maar mensen – elk met een eigen verhaal.

Kijk de docu op De Correspondent

 


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x